Реклама / Ads
0| 4622 |25.11.2010 НОВИНИ

Оборудване за 47 млн. лв. получават общински болници

.
От Министерство на здравеопазването съобщиха, че с 47 млн. лв. ще се оборудват 11 общински болници за активно и продължително лечение.

Лечебните заведение ще трябва да се финансират със средства от ЕС по Оперативна програма „Регионално развитие" за развиването на услуги за продължително лечение. Това се предвижда в Проект на МЗ за изменение и допълнението на концепцията за болнично реструктуриране.

Промените в него ще станат факт след обществена дискусия и одобряването им от Министерски съвет. Те се наложиха, тъй като много малко лечебни заведения изявиха желание за преструктуриране в болници за долекуване.

С промените се дава възможност на клиниките да получат финансиране за развиване на дейности, както за активно, така и за продължително лечение. 11-те общински болници, които отговарят на критериите и ще могат да получат средства за развиване на грижи за активно и продължително лечение, са клиники в малки населени места. Те се намират в Белоградчик, Тетевен, Бяла, Тутракан, Омуртаг, Елхово, Свиленград, Крумовград, Девин, Разлог и Етрополе.

От МЗ посочват, че те са избрани на базата на следните обективни критерии:

* Да се намират в община извън градските агломерационни ареали (тоест малки населени места)
* Брой преминали болни (над 2800 за големи отдалечени ЛЗ и над 1200 за медицински центрове)
* Наличие на квалифицирани медицински специалисти (повече от 20 специалисти за отдалечени болници, повече от 10 за медицински центрове)
* Липса на финансиране по други програми и проекти

Лечебните заведения ще могат да изразходват средствата за развиване на услуги за активно и продължително лечение. Целта e да се осигури достъп на населението и в по-отдалечените и труднодостъпни места до адекватно медицинско обслужване. Болниците ще могат да кандидатстват за средствата след одобряването на Наблюдателния Комитет към Оперативна програма „Регионално развитие."

Още 100 млн. лв. се предвиждат за финансиране на общински болници в градските агломерационни ареали по ОП „Регионално развитие".

Те ще се изразходват за лъчетерапевтична апаратура в 10 общински онкологични диспансера и за подобряването на ефективността на 9 общински болници. Всички болници ще могат да кандидатстват за финансиране чрез общините си с началото на следващата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4608 |15.04.2010 Горсови получават общинско жилище в столицата . 7| 5963 |24.10.2009 Близки до Доган получават смъртни заплахи след убийството на Ахмед Емин . 18| 5250 |11.10.2009 С. Станишев: Гласувахте за скандинавски модел, получавате латиноамерикански! . 0| 7825 |03.08.2007 Учителите ще получават различни заплати, диференцират ги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads