Реклама / Ads
10| 2900 |15.06.2023 НОВИНИ

ЕК поряза "Възраждане". Искат от България съдебни действия заради осуетената прожекция на филм от ”София прайд”

.
Източник: Sofia Pride Film Fest
Европейската комисия заяви днес, че не е в течение на проявите на представители на партия ”Възраждане”, осуетили прожекцията на филми от културната програма на ”София прайд”.
 

Не сме запознати с тези случаи. Можем да кажем само, че ако е имало такива нападения, няма как да ги оправдаем и бихме ги осъдили, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос.

 

Очакваме държавата да предприеме съответните съдебни процедури, добави говорителят.

 

Припомняме, че на 10.06.2023 г. се стигна до организиран протест заради това, че филмът е избран като част от селекцията на "София Прайд Филм Фест".

 

Привърженици на "Възраждане" прекъснаха прожекцията на филма.

 

Тълпа протестиращи влезе в киното, започна да снима лицата на зрителите отблизо, да крещят срещу тях "педофили" и да всяват страх у тях и у персонала".

 

Прожекцията бе част от културната програма преди 16-ото София прайд шествие, което ще се проведе в София на 17 юни. Филмът, чийто показ е осуетен, е "Близо" - един от най-титулуваните европейски филми на миналата година, носител на Гран при от Кан и номинации "Оскар", "Златен глобус" и "Сезар" за най-добър чуждоезичен филм. Макар да не е имал широко разпространение, той е показван нееднократно у нас до момента - като част от "София филм фест" през март, както и в рамките на безплатните прожекции за европейската награда LUX. 

 

Тази вечер от 8 ч. в кино "Одеон" Sofia Pride Film Fest ще се направи нов опит да излъчи филма. От ФрогНюз направихме запитване към СДВР, за да проверим дали този път ще предприемат някакви по-сериозни мерки, но отговор до този момент така и не сме получили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2500 |14.06.2023 Родните сценаристи искат по-високи възнаграждения пред Народното събрание . 7| 2577 |13.06.2023 ПП-ДБ искат временна комисия на паритетен принцип да гледа поисканите депутатски имунитети . 12| 8627 |12.06.2023 Протестиращи пред ВСС искат освобождаването на Десислава Иванчева и Биляна Петрова . 2| 2787 |08.06.2023 Расмусен: Полша и балтийските страни може да поискат да изпратят войски в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads