Реклама / Ads
3| 3722 |08.11.2023 НОВИНИ

Очаква се ЕС да започне процедура за присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС

.
Очаква се ЕС да даде старт на процеса на присъединяване на Украйна и Молдова към ЕС с доклад, в който се препоръчва да се проведат официални преговори за присъединяване, предаде "The Guardian".
 

Заместник министър-председателят на Молдова Николае Попеску заяви, че подобна стъпка би била важен етап за страната му. "Това ще бъде наистина историческо постижение и наистина исторически шанс да се уверим, че Молдова ще затвърди мястото си в ЕС", каза той.

 

Късно във вторник президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му "подготвя следващите си стъпки" за присъединяване към блока, включително чрез укрепване на институциите си, въпреки че призна, че това ще изисква работа от страна на Киев за "адаптиране към стандартите на ЕС".

 

"Украйна ще бъде в ЕС", каза Зеленски.

 

Докладът от 1200 страници ще бъде публикуван след обяд в сряда, а препоръките в него ще бъдат представени на срещата на върха през декември за окончателно одобрение.

 

Докладът ще бъде първата официална равносметка на напредъка на Украйна и Молдова в привеждането им в съответствие с ЕС в областта на съдебното управление, корупцията, икономиката, независимостта на медиите и правата на малцинствените общности.

 

Ще бъде представена и актуална информация за седем други държави, които чакат да се присъединят към ЕС, включително балканските държави и Турция, въпреки че нейният път към присъединяване се забави преди няколко години.

 

Появиха се съобщения, че след доклада Европейската комисия ще препоръча на Грузия за първи път да получи официален статут на кандидат за членство.

 

Всички погледи обаче ще бъдат насочени към Украйна и Молдова, които получиха статут на кандидати през юни 2022 г.

 

В междинния доклад двете държави получиха висока оценка за напредъка в работата с Европейската комисия, като се стигна до заключението, че Украйна е завършила две от седемте реформи, а по пет е постигнат добър или известен напредък.

 

На Молдова беше казано, че трябва да извърши реформи в девет области, включително борба с корупцията и управление на съдебната система. През юни тя е приключила три от тях, като в три от тях има добър напредък, а в останалите - известен.

 

Молдова, страна с население около 2,5 млн. души, разположена между Румъния и Украйна, обикновено не привлича вниманието на международната общност, но нейната уязвимост от руска намеса я постави твърдо на радара на ЕС за разширяване.

 

Подобно на Украйна, Молдова вярва, че бъдещата ѝ сигурност е свързана с ЕС, а президентът на страната Мая Санду твърди, че групата "Вагнер" е планирала преврат в страната.

 

Попеску заяви, че е убеден в добрия резултат от доклада на Европейската комисия в сряда, тъй като страната се присъединява към ЕС от 15 години.

 

Според документ за обсъждане на напредъка на Молдова, тя е ускорила привеждането си в съответствие между юни и септември, като е създала 35 работни групи за подготовка на преговорите за присъединяване.

 

Освен това тя е обучила около 300 държавни служители по въпросите на ЕС и институциите на ЕС и е стартирала програма за скрининг, за да определи законодателната програма на ЕС за преговорите за присъединяване.

 

"От години правим много от нещата, които Балканите направиха в сферата на икономиката, външната политика, вътрешната сигурност, но получихме статут на кандидат за членство едва миналата година, така че опитът ни показва, че ако настоявате да продължите, на всеки няколко години ще получавате пробив към следващото ниво", каза той, визирайки следващата фаза на официалните преговори.

 

Миналата седмица вицепремиерът на Украйна заяви, че страната му също очаква положителен резултат от доклада на комисията, като настоя, че не иска никакви "отстъпки" заради войната.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3678 |08.11.2023 Най-малко 96 камиона с хуманитарна помощ са влезли в Ивицата Газа през ”Рафа” . 11| 6344 |08.11.2023 Кьовеши идва на посещение в България за срещи с МВР и премиера Денков /обновена/ . 12| 3922 |08.11.2023 Спряганият за наследник на Путин Николай Патрушев смрази света с думи за ядрена война . 13| 4578 |08.11.2023 Борисов изправя линията: "Сглобката трябва да се преговори, да се търси решение". Захапа Асен Василев /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads