Реклама / Ads

 

6| 2363 |18.04.2021 НОВИНИ

Очаква се заседанията на парламента да са само в старата сграда

.
Източник: БГНЕС
Очаква се идната седмица да се реши 45-ото Народното събрание да заседава само в старата си сграда на едноименния площад, а депутатите да не се връщат в новоизградената пленарна зала „Света София“ в бившия Партиен дом.

Вероятно в сряда, когато е началото на новата пленарна седмица, ще бъде решен и въпросът с електронната регистрация и гласуване.

 

По време на осемчасовото пленарно заседание в петък от ГЕРБ остро възразиха на начина на гласуване, без да е ясно кой конкретен депутат по какъв начин гласува и липсата на електронна справка за това.

 

Председателят на Народното събрание Ива Митева от „Има такъв народ“ увери, че това ще бъде преодоляно още с новата пленарна седмица.

 

„Предприети са всички действия. Системата ще бъде монтирана до неделя, тоест на 21 в сряда ще се работи със система и монитори“.

 

С връщането на електронната система за гласуване в старата сграда на Народното събрание на практика се преодолява основното неудобство в работата на парламента, когато депутатите трябва да се регистрират с поименна проверка, а за всяко отделно гласуване квесторите трябва да броят вдигнатите ръце на над 200 депутати.

 

Станахме и свидетели как председателят на парламента Ива Митева използва калкулатор, за да установи резултат от гласуване.

 

„Извинявайте. Отново ще ви смятаме 48, 11 , 27, 38, 28, 155 и двама – 157 народни представители“.

 

Още в понеделник представителите на различните парламентарни групи се очаква да внесат и свои промени в правилника, по който ще работи 45 Народно събрание.

 

Очаква се новите парламентарни групи да направят промени в процедурните правила, като предварителните заявки са да редуцират възможността за лично обяснение и използването на процедурата по начина на водене, както и налагане на глоби на представители на правителството и висши държавници при отказ за явяване в Народното събрание.

 

Още в понеделник представителите на различните парламентарни групи се очаква да внесат и свои промени в Правилника, по който ще работи 45 Народно събрание. Очаква се новите парламентарни групи да направят промени в процедурните правила, като предварителните заявки са да редуцират възможността за лично обяснение и използването на процедурата по начина на водене, както и налагане на глоби на представители на правителството и висши държавници при отказ за явяване в Народното събрание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 17| 3124 |16.04.2021 Определиха състава на три парламентарни комисии . 21| 7650 |16.04.2021 Facebook кипи от възмущение след днешния парламентарен панаир . 7| 4641 |16.04.2021 Бивш парламентарен шеф: Винаги сме пазели премиера, но никога в такава степен . 16| 3477 |16.04.2021 Дани Каназирева притеснена: Господ да пази България, мутрите били в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ