Реклама / Ads
1| 7669 |27.11.2014 НОВИНИ

Одитор Силвия Пенева се спаси с цесия за 2,5 млн. в КТБ

.
Силвия Пенева връчва награда
Силвия Пенева, управляващ съдружник в "Делойт Одит", е уредила прехвърляне на личния си влог от 2,5 млн. лева чрез цесия, докато е била на проверка в КТБ.
 

"Делойт" е една от трите компании, които извършиха одит на КТБ след поставянето на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г., а сделката е осчетоводена десетина дни преди квесторът от БНБ Станислав Лютов да обяви в бюджетната комисия в парламента, че към момента няма нито една одобрена цесия.

 

За този скандален случай алармират от неправителствената организация "Ние гражданите" пред "168 часа".

 

Те показват документи от банката и са сигурни, че се касае за конфликт на интереси. Затова са подали сигнали до прокуратурата и Института на дипломираните експерт счетоводители в България (ИДЕС).

 

"Ние разкрихме цялата история. Касае се за конфликт на интереси, тъй като Пенева е управляващ съдружник в "Делойт". На двайсет и някой юни има заповед за назначение на одита. Посочени са в списъци по 15 души от фирма и единия списък го води тя. Поне да не беше влизала тя персонално да работи с тези хора - обяснява д-р Вера Ахундова от сдружение "Ние гражданите". - Проблемът не е в цесията, която като търговска операция е нормална по българското законодателство и много граждани и фирми вече са я направили. Банката, въпреки че е поставена под специален надзор, също има право на някакви операции. Интересното е, че Пенева е подала документи за цесия за сумата, която е имала - 2,53 млн. лева, на 20 октомври и на 21 октомври тази цесия е осчетоводена. От същата дата има и още една за 133 хил. евро пак на нейно име. Освен това сетълментът за тази дата показва, че е отварян в 22,21 ч. през нощта.

 

В нейния случай тя въобще не е трябвало да работи там, тъй като има сметка в КТБ, и то немалка.

 

В същото време на закритото заседание на временната бюджетна комисия в парламента на 29 октомври Лютов се изказа, че има подадени молби, които подлежат на одобрение от специална комисия и за момента не е одобрена нито една цесия. В действителност на 21 октомври с негова заповед тази е била одобрена."

 

Освен това от неправителствената организация твърдят, че информацията за скандалното поведение на Пенева е стигнала и до централата на "Делойт" в САЩ, а според д-р Ахундова по американските закони за подобно деяние се прилага и наказателно преследване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5624 |07.11.2014 Парамов за КТБ: Докладът на квесторите не е подписан от одитор . 5| 5113 |29.10.2014 Искров, квестори и одитори дават обяснение в НС . 1| 4924 |20.10.2014 Докладът на одиторите за КТБ е в БНБ, мъгла около публикуването му . 7| 5354 |22.07.2014 Одитори пак ще нищят сметките в КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads