Реклама / Ads
5| 4716 |24.02.2011 НОВИНИ

ЕС одобри напредъка на България за Шенген

.
Министър Цветан Цветанов участва в заседание на Съвета за правосъдие и вътрешни работи в Брюксел. В рамките на форума той проведе срещи с колегите си от Германия, Великобритания, Австрия и Испания, както и с еврокомисаря по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом. Страните-членки на ЕС похвалиха България за постигнатия впечатляващ напредък при изпълнение на техническите критерии за присъединяване към Ш
 

Държавите-членки в съюза подкрепиха заключенията на унгарското председателство, отразяващи напредъка на България и Румъния по изпълнение на критериите за членство в Шенген. Мнозинството изрази позицията, че при присъединяването на нови страни към Шенгенското пространство за всички следва да бъдат прилагани еднакви критерии и правила, без да се добавят нови условия или задължения в рамките на исторически проверения механизъм.

По време на дискусията двете съседни държави бяха поздравени за впечатляващия напредък в областта на техническата подготовка и политическата сфера, постигнати в рамките на сложна обстановка. Голям брой държави-членки изразиха позиция,България благодари на Унгария за значителната работа за реализиране на един от приоритетите в програмата на председателство й, както и на държавите-членки за подкрепата и постигнатото съгласие за финализиране на процедурата по оценка чрез провеждане на допълнително посещение на българо-турската граница в периода 21-23 март 2011 г. Представена бе информация за изпълнените неотложни мерки през последните два месеца.

В рамките на Съвета вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов проведе и редица двустранни срещи. Той разговаря с федералния мистър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер и се срещна с министрите на правосъдието и вътрешните работи от Европейската народна партия. Министър Цветанов проведе срещи с колегите си от Великобритания, Австрия и Испания, както и с еврокомисаря по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом.

В рамките на сутрешната сесия на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи" бяха обсъдени програмата за дейността през 2011 г. на Агенцията на ЕС за външни граници ФРОНТЕКС, актуалното състояние на процеса на присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство, механизмът за наблюдение след премахването на визовия режим за страните от Западните Балкани и други теми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5509 |23.02.2011 България стопля отношенията с Македония . 3| 4872 |23.02.2011 Баща, загубил сина си, осъди България в Страсбург . 1| 5423 |22.02.2011 Сняг! Жълт код в България! . 13| 5411 |20.02.2011 България без села след 50 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads