Реклама / Ads
2| 4400 |13.02.2015 НОВИНИ

Огнян Минчев: Кабинетът възстанови партньорството с ЕС

.
Огнян Минчев
Кабинетът е крехък, тъй като обединява много различни партии, но и стабилен, защото нито една от тях няма интерес да излезе от него. Така политологът Огнян Минчев коментира по БНР стабилността на правителството след първите му сто дни:
 

 Кабинетът е крехък, тъй като обединява четири много различни, в различни отношения различни партии, но същевременно е стабилен, тъй като нито една от тези партии на този етап няма интерес от това да излиза от кабинета или да променя съществуващото мнозинство. В този смисъл можем да говорим за относителна стабилност на кабинета като такъв, друг е въпросът какъв е реформисткият потенциал на кабинета, тъй като доста сериозните различия между партиите водят и до относително стеснено пространство за осъществяване на реформи, а още повече в настоящата икономическа, социална и институционална ситуация.

 

Аз лично съм предпазлив оптимист относно възможността да се направят определени реформи, определени промени в правосъдната система, тъй като това е приоритет вече не само на България, но и на партньорите на България в ЕС.

 

Много по-трудно ще бъде осъществяването на пълноценни реформи в системата на здравеопазването, тъй като там трябва да се променят много по-фундаментално отношения, включително свързани с финансиране, набиране на фондове, преразпределение на събраните средства и т.н. Надявам се, че от дневния ред на министър Москов ще могат да се реализират поне най-основните промени, свързани с реформата в Бърза помощ и с въвеждане на електронно здравеопазване.

 

В областта на образованието е възможно да се случат определени реформи или поне да бъдат приети решения за реформи, които ще се осъществява в един по-продължителен период от време, защото тази система е доста инертна, тя прави завои по-бавно и се адаптира към промените по-бавно.

 

Това, което може да се каже като положителен резултат от стоте дни на кабинета е, че наистина след служебното правителство, което също постигна определени резултати в тази посока, настоящият кабинет успя да възстанови пълноценно отношенията на България с европейските институции, с партньорите ни от ЕС. Мисля, че това е едно от безспорните достижения на кабинета. Бих искал да добавя също така като една положителна оценка и постигнатото в областта на външната политика, тъй като позицията, която България заема в момента по отношение на основните проблеми и процеси в международния живот и в нашето обкръжение, е стабилна и съответстваща както на принадлежността на България към Европейския съюз, така и към НАТО.

 

Като критики към правителството, които могат да бъдат отправени, аз лично бих се фокусирал върху две неща, които са свързани с един основен недостатък – приемането или предлагането на промени, които не са достатъчно добре обсъдени и не са станали публично достояние, преди да бъдат приети. На първо място това беше проблемът с преместването на пенсионните фондове от частните дружества в системата на НОИ и проблемът с взимането на този заем, който може би наистина е необходим.

 

Огнян Минчев коментира и какво ще се случи с партиите в кабинета с наближаването на местните избори:

 

Местните избори са сериозно предизвикателство, тъй като е трудно участниците в правителството да запазят формата на сътрудничество, който е национално равнище. Всяка една от партиите ще има по-голяма или по-малка свобода или ще се позволява повече или по-малко широко пространство около себе си за коалиране, за влизане в комбинации, за явяване на местните избори на различни места и за различни позиции. Това може да доведе до известно изостряне на отношенията между партньорите и преди всичко между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4498 |13.02.2015 100 дни "Борисов 2": Кабинетът се отчита за свършеното . 31| 4843 |29.01.2015 Сидеров: Кабинетът е безпринципна коалиция, направена след преврат . 7| 4815 |23.01.2015 Кабинетът си разписа програма за пълен мандат . 0| 4334 |23.01.2015 Кабинетът предлага закон за охрана по границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads