Реклама / Ads
5| 3535 |19.06.2021 НОВИНИ

Омбудсманът: Над 100 000 българи не могат да си извадят здравен сертификат, дискриминация е

.
Диана Ковачева
Над 100 000 са българите, които не могат да си извадят здравен сертификат, това е дискриминационно и несправедливо. Това каза омбудсманът Диана Ковачева по БНТ.
 

„Българите, преболедували COVID, които не могат да имат европейски електронен сертификат, са над 100 000, а гражданите в ЕС са вероятно милиони. Има проблем тук, защото ще могат да си извадят сертификат тези, които са си поставили ваксина, и тези, които са установили преболедуването с PCR тест. Извън обхвата на този здравен сертификат остават хората, които са преболедували, но са го установили с антигенен тест. Извън тази категория са и тези, които имат антитела, но не са регистрирани в РЗИ, а установяват само антитела. Тук лекарите се раздвояват и част то тях смятат, че не бива да си поставят ваксина, защото имат антитела и това може да е опасно за тяхното здраве. Тук има неравно третиране между различните категории преболедували, защото една част то тях ще могат да пътуват без да плащат за PCR тест по границите, а другите с антигенните тестове и антителата ще трябва всеки път да плащат за PCR всеки път, щом пътуват. Смятам, че това е дискриминационно и несправедливо, още повече, че те са установили заболяването с легитимни тестове, но не са с PCR.


„Не съм лекар, а юрист, но логичното разсъждение води към този факт. Антигенните тестове са признати. След влизането на регламента в сила, ЕК има срок, в който да издаде делегирани актове и трябва да прецени дали тези, които са изключени на този етап лица, да имат възможността да си извадят сертификат. Обърнах се към председателя на ЕК, към здравния еврокомисар, комисаря по вътрешни работи и европейския омбудсман. Този въпрос ще се обсъжда за тези граждани, които не могат да се възползват от този сертификат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3614 |18.06.2021 The Washington Post: България и Северна Македония търсят начини за изглаждане на спора за ЕС . 3| 3196 |18.06.2021 Златни медали за България в спортното катерене за юноши и девойки . 0| 3107 |18.06.2021 България с достъп до шенгенските досиета от юли . 26| 6996 |18.06.2021 Politico: След срещата Байдън-Путин България ще продължи ли да бъде част от европейския полигон за руските шпиони?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads