Реклама / Ads
3| 2453 |26.07.2023 НОВИНИ

Опасно: Над 80% от сградите в София са без мълниезащита

.
Инж. Христомир Иванов: И към момента над 80% от сградите в София са без мълниезащита Източник: БГНЕС
След жегите от над 40 градуса в някои области на страната синоптиците предупреждават за силни гръмотевични бури днес следобед и утре.
 

Пред БНР инж. Христомир Иванов - доктор на техническите науки и експерт по защита от мълнии, подчерта, че при инцидент с мълния, тя първо поразява сърдечната дейност на организма. Ако не се вземат спешни и адекватни мерки в това отношение, отиваме към летален изход, каза той и подчерта, че мълнията не може да се предвиди. 


В предаването "Преди всички" той отново напомни какво да се прави при силна буря:


"Първото нещо, което трябва да направим, е да се приберем на закрито. Ако нямаме закрито място, приберете се в автомобила. Ако нямате тази възможност, не стойте под високи дървета. Клекнете с прибрани крака и ръце и изчакайте да мине бурята". 


Инж. Иванов подчерта, че всяка новопостроена сграда не може да бъде въведена в експлоатация без да има съответната мълниезащита и документите, регламентирани в наредбата. По думите му този, който е изградил мълниезащитата, носи отговорност. Обаче:


"Когато панелните блокове са строени, са имали гръмоотводни инсталации. Само че след като е станал проблем с покрива, дошли са фирмите за ремонт - видели са там някакви железа, изрязали са ги и този блок е останал без гръмоотвод. Така че ако мълния попадне върху този блок случайно и вие сте в банята, вероятността да бъдете поразена е много голяма".


В наредбата за мълниезащита ясно и точно са упоменати правилата и отговорностите на хората, които трябва да отговорят за тези съоръжения, посочи той и уточни:


"Това са директорите на училища и градини, директори на административни помещения, домоуправителите. Ако ви порази мълния във вашата баня, домоуправителят носи отговорността за това, че не е взел необходимите мерки за това тази инсталация да е изправна". 


По думите на експерта трябва да се правят периодични проверки на гръмоотводите.

 

Според него това обаче не се спазва особено. Той припомни, че преди 12-13 години е ръководил екип, който е имал задачата да обследва всички общински обекти на Столична община - най вече детски градини и училища. "Натъкнахме се на безотговорност", каза инж. Иванов.


Той потвърди и предишно свое твърдение, че над 80% от сградите в София са без мълниезащита. По думите му ситуацията и към момента не е променена.   

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2909 |23.07.2023 Иван Шишков, кандидат за кмет на София: Управлението на ГЕРБ бе потресаващо, градовете се политизират . 3| 2943 |21.07.2023 Ударна акция в София: Полицаи закопчаха наркодилър в момента на сделката . 10| 2926 |20.07.2023 Никола Вапцаров е кандидат за кмет на София на ”Изправи се, България” . 0| 2583 |20.07.2023 ”Спартан” в действие: Докараха органи за трансплантация от Варна в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads