Реклама / Ads
4| 5254 |29.09.2020 НОВИНИ

Опита ли се държавата да отвори врата за незаконна търговия с лекарства?

.
Спорен проект, подкрепен от кабинета, цели продажба на лекарствени продукти не чрез аптеки, а с помощта на вендинг автомати. Става дума за меморандум за разбирателство с компания, но експерти алармират, че по този начин се открива възможност за незаконна търговия с лекарства. Проектът е бил оттеглен още в петък.
 

"Основните опасения са, че такъв тип продажба може да има само за лекарства, които се изписват без рецепта. Тяхната употреба няма притеснения по отношение животът и здравето на хората. Имаме становище, в което са посочени всички неща, които не могат да бъдат направени. Самият инвестиционен проект цели да се създадат работни места и да се развие подобен бизнес на територията на България", посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов пред bTV.

 

Той бе категоричен, че не е възможна промяна в законодателството с цел обслужване на конкретен бизнес интерес. Ангелов посочи, че проектът е бил оттеглен, за да не остава в обществото усещане за непрозрачност.

 

От документи, с които bTV разполага, става ясно, че становището на здравното министерство е, че проектът противоречи на законодателството. Въпреки това Министерският съвет му дава "зелена светлина". Проектът е за 20 млн. лв. инвестиция. Представена е банкова референция, че ще се финансира през банков кредит и предвижда да разкрие 50 нови работни места.

 

"Такава промяна в закона не е правена. Идеята на този проект е разкриетието на работни места и осуряване на достъп до лекарства до места, в които няма аптеки, но фирмата-изпълнител изтегля този проект, защото не одобрява становището на Министеството на здравеопазването, че апаратите трябва да продават само лекарства без лекарско предписание", разясни още здравният министър.

 

"След като този проект беше разгледан детайлно след нашето становище, Министерски съвет отмени в петък решението. Фирмата оттегли проекта си. Категорично не съм запознат с частен интерес на определена фирма", отсече още Ангелов.


.
проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването


.
Андрей Дамянов, зам.-председател на УС Национална пациентска организация и проф. Илко Гетов, бивш председател на Българския фармацевтичен съюз

 

По-рано в ефира на теливизията гостува проф. Илко Гетов, бивш председател на Българския фармацевтичен съюз.

 

"Странно е съвпадението на няколко обстоятелства. Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина беше променен в края на месец юли. Последните промени бяха на 24 юли, проектът е внесен на 26 юли и по бързата писта стига до Министерския съвет на 23 септември", заподозря той.

 

Според неговия събеседник - Андрей Дамянов, зам.-председател на УС Национална пациентска организация, проблемът е, че идеята се реализира твърде рано, а за да се случи нещо подобно се изисква дълбока промяна в системата на здравеопазването.

 

Здравният министър коментира и ситуацията с COVID-19. Той обяви, че връщането на редовните седмични брифинги е с цел да се спрат спекулациите и обществото да получава достоверна информация за настоящата обстановка. Брифингите ще бъдат всеки четвъртък около 10 ч., а на тях журналисти ще могат да задават и въпроси.

 

Ангелов коментира и спорът от миналата седмица за носенето на маски в пленарна зала. Здравният министър посочи, че депутатите ще бъдат глобявани при нарушения, ако нарушават заповедта.

 

Дискусията за маските в пленарната зала се заформи след отговори на самия министър на депутатски въпрос.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5531 |29.09.2020 Д-р Гергана Николова: Държавата да се погрижи. Колко пъти майка с две деца да плаща за PCR тест? . 7| 5970 |27.09.2020 Димитър Аврамов: Хората се интересуват от това как държавата да не се използва в частна полза . 8| 5528 |19.09.2020 Майка на момче с увреждане опита да се барикадира в офиса на ГЕРБ в Русе . 43| 7526 |18.09.2020 Томислав Дончев за протестите: Когато няма усещане за справедливост гражданите не виждат смисъл от държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads