Реклама / Ads
2| 3965 |03.10.2023 НОВИНИ

Орбан изнудва Брюксел за милиарди заради Украйна

.
Замразените от Европа милиарди заради проблемите с върховенството на закона в Унгария може и да стигнат до Будапеща. Условието - подкрепата спрямо Украйна, включително началото на преговорите за членство в ЕС. Това твърдят служители в Брюксел пред агенция "Ройтерс".
 

Унгария поддържа по-тесни връзки с Русия от останалите европейски държави и се смята за основен потенциален противник на решението, което би трябвало да бъде взето през декември относно започването на преговорите за присъединяването на Киев към Общността. Такова решение изисква единодушито на всички държави-членки в блока. 


Залогът е и опитът на изпълнителната комисия на ЕС да накара държавите-членки да внесат повече пари в общата хазна, за да подпомогнат финансирането на помощ за Украйна. Това решение също се очаква по-късно тази година и изисква единодушие.


Очаква се блокът да се опита да "мотивира" Унгария като разгледа решението за замразяването на милиарди евро, които Будапеща все още не е получила заради политиката на Виктор Орбан и ограничаването на независимостта на съдилищата в страната. Според Financial Times става дума за 13 милиарда евро. 


Източници обаче подчертаха, че сделката не е предрешена и много зависи от Орбан, който е изправен пред икономическа стагнация и нарастващ бюджетен дефицит в страната. 


"Унгария се нуждае спешно от парите, което е стимул за реформи. Комисията се нуждае от това Унгария да отмени ветото си по редица въпроси в замяна", каза дипломат от ЕС. Според него обаче това няма как да се случи без реформа насреща. 


В стремежа си да постигне споразумение с Унгария, ЕС е изправен пред напрежение между две от основните си цели - защита на демократичните стандарти в своите страни членки и подкрепа на Украйна. За Украйна, която кандидатства за присъединяване към ЕС само дни след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., подкрепата на Запада е екзистенциална, а членството в ЕС е основна национална цел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3800 |03.10.2023 Елена Йончева: Журналистите в България вече ще се ползват с повече защита и свобода . 1| 3999 |03.10.2023 Синовете на Ел Чапо забраниха производството и продажбата на фентанил в Синалоа . 0| 3928 |03.10.2023 ВКС осъди Пеньо Мангъров на 12 години затвор за отвличане и изнасилване . 5| 3570 |03.10.2023 Зеленски в най-горещите райони на фронтовата линия в Източна Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads