Реклама / Ads
28| 9356 |28.05.2013 НОВИНИ

Орешарски оттегля Калин Тихолов като министър

.
Калин Тихолов
Кандидатът за премиер Пламен Орешарски ще оттгегли номинацията на Калин Тихолов от предложението си за състав на правителството. Той беше изненадващо предложен за нов пост - министър на инвестиционното проектиране.
 

Рано тази сутрин е било получено и отворено писмо от Тихолов, който обявява решението си да се оттегли от номинацията за министър, съобщава БГНЕС.

Агенция БГНЕС публикува писмото на проф. д-р арх. Калин Тихолов без съкращения:

Във връзка с моята кандидатура за министър на инвестиционното проектиране и строителство в програмното правителство на г-н Пламен Орешарски, буквално за часове в българските медии бяха разпространени и тиражирани редица спекулации и неверни твърдения, засягащи мен и моя професионален авторитет.

Приех поканата на г-н Пламен Орешарски с ясното съзнание, че като министър в програмно правителство, моята работа ще е свързана с професионалния ми опит и знания, а няма да се занимавам с политически битки и компромати.

Виждам обаче, че срещу мен се води нечиста кампания, която цели да възбуди обществено напражение и недоверие не само към мен лично, но също така и към новия кабинет на г-н Орешарски, който предстои да бъде гласуван в парламента в най-скоро време.

В своя професионален опит винаги съм се водил от принципа, че човек трябва да защитава професионалното си име и достойнството си. Затова не мога да допусна името ми да се използва за разменна монета в непочтени интриги и политически битки.

В тази връзка прецених, че ще е най-добре да бъде оттеглена моята кандидатура за министър на инвестиционното проектиране и строителство, за което проведохме и разговор с г-н Орешарски.

проф. д-р арх. Калин Тихолов

Вчера следобед номинираният за премиер на програмното правителство от БСП Пламен Орешарски обяви структурата и персоналните назначения в предлагания от него експертен кабинет, който предстои да бъде гласуван в сряда от новоизбраното 42-ро Народно събрание.

За министър на инвестиционното планиране Орешарски предложи проф. д-р Калин Тихолов, ръководител катедра в архитектурния факултет на УАСГ. Необходимостта от подобно министерство Орешарски мотивира със „занемарената работа по кадастъра и проблемите с усвояването на европейските фондове”.

В интернет и електронните медии обаче веднага излезе информация, че арх. Тихолов е свързан със скандала „Дюнигейт” от началото на тази година, както и с подробния устройствен план за застрояването на Несебър. Буквално часове след това Орешарски разговарял с арх.Тихолов относно неговото оттегляне.

В 9 часа днес Пламен Орешарски ще връчи на президента Росен Плевнелиев изпълнения мандат, който бе възложен на БСП за съставяне на правителство. Държавният глава ще бъде запознат със състава и структурата на Министерския съвет, предлаган от Орешарски. Очаква се на пленарното заседание в сряда, 29 май, депутатите да гласуват предложения кабинет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6221 |28.05.2013 Местан: Орешарски трябва да заложи на реализъм и прагматизъм . 146| 7394 |27.05.2013 Орешарски обяви министрите си . 42| 7476 |27.05.2013 Волен отказа на Орешарски . 36| 6572 |26.05.2013 Пламен Орешарски: Правителството е на 90 процента готово!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads