Реклама / Ads
16| 8074 |19.11.2013 НОВИНИ

Орешарски: Връщаме ДОД на хората с минимално заплащане

.
Хората на минимална заплата ще получат обратно през 2015-а година данъка върху доходите си, внесен през 2014-а. Това е мярка, която ще увеличи разполагаемия доход на работещите бедни и няма да наложи прекрояване на бюджета за догодина.
 

Това обяви премиерът Пламен Орешарски. По думите на премиера, не е възможно догодина минималната заплата да е повече от 340 лева, защото това ще застраши конкуретоспособността и ще увеличи безработицата.

Пламен Орешарски обясни, че предвижда възстановяване на платения данък върху минималната работна заплата. Техниката на този тип данъчен кредит предполага възстановяване на данъка да се реализира след подаване на годишната данъчна декларация в началото на по следващата - 2015-а година, което означава еднократно връщане на всички 12 данъчни плащания, реализирани през следващата 2014-а година.

Предвиждаме от началото на следващата година повишаване на минималната работна заплата на 340 лева. Това равнище на заплащане също обрича на бедност, но по-рязкото и еднократно повишаване на ниските доходи застрашава конкурентната способност на икономиката ни от една страна и вероятно ще доведе до увеличаване на безработицата от друга страна.

Министър-председателят Пламен Орешарски също взе участие в дискусията. Бедността винаги е била актуална тема, поне от десетилетия, изтъкна той. В последните години бедните не намаляха, а се увеличиха, подчерта премиерът. Ефективна мярка за борба с бедността според него е заетостта.

Усилията за повече заетост не могат да обхванат всички групи, коментира Орешарски. Има групи като деца, пенсионери, които остават извън заетостта и затова е нужна солидарността на държавата. Усилията ни са насочени към подкрепа на най-уязвимите, увери премиерът. Той припомни ръста на социалните плащания към уязвимите групи, залегнали в бюджет 2014.

От догодина предвиждаме увеличаване на минималната работна заплата на 340 лева, съобщи Пламен Орешарски. Търсят се мерки, стана ясно още от думите му, за подкрепа на работещите бедни.

Ще се възстановява платеният данък върху най-малките доходи. Мярката ще се отрази чак на бюджет 2015, където ще бъде планиран този разход. Орешарски припомни, че този ангажимент е планиран за втората половина на управленския мандат на кабинета.

На свой ред социалният министър Хасан Адемов подчерта, че бедността у нас е на едно от най-високите нива в ЕС. Борбата с бедността е основния приоритет за правителството, каза и той. Към 2020 броят на живеещите в бедност да бъде намален с 260 000 души е цел на управлението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6387 |18.11.2013 О. Минчев: Хората с парите ще сменят сегашните управляващи с по-свежи . 38| 5249 |14.11.2013 Орешарски: Проектобюджетът дава глътка въздух на местната власт . 42| 5259 |13.11.2013 Овчаров: Заровихме 3 млрд. в "Белене", сега ще заровим още 3 в "Козлодуй", а хората да си протестират . 20| 5046 |12.11.2013 Преподавател от СУ: Обезличават хората с мнение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads