Реклама / Ads
1| 4416 |02.06.2020 НОВИНИ

Организация иска незабавно събаряне на старата детска болница

.
Източник: БГНЕС
За незабавно изграждане на Национална детска болница се обявиха от Българската асоциация за закрила на пациентите. От там са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев, в което настояват 30-годишното скеле в двора на Александровска болница да бъде съборен възможно най-скоро, за да може на негово място да започне строежът на бъдещата национална педиатрия.
 

От асоциацията настояват теренът, върху който ще се построи новата педиатрия, да се увеличи, за да може да се изпълнят всички световни стандарти за такъв тип сгради.

 

Припомняме, че казусът с изграждането на Национална детска болница съществува от над 30 години, но отново се превърна в повод за обществено недоволство, след като здравният министър Кирил Ананиев подписа договор за строеж. Съществуващото в момента скеле се намира в двора на Александровска болница, но според експерти, граждани и редица организации той е стар, негоден и опасен, за да се превърне в здравно заведение и да обезпечи функционирането на съвременна педиатрична болница. Поради тази причина се настоява и за изцяло нов строеж.

 

Въпреки това обаче по време на извънредното положение здравният министър Кирил Ананиев сключи договор за изграждане на Национална детска болница във вече съществуващия строеж. Процедурата беше форсирана допълнително, след като Министерския съвет обяви сградата за обект от национално значение.

 

Бяха предизвикани граждански протести, а недоволството доведе и до обявеното за победа решение на премиера Борисов старият строеж в крайна сметка да бъде съборен, а на негово място да изникне нов, който да се превърне в съвременна детска болница.

 

Кога ще се случи това обаче, все още не е ясно.

 

Ето и цялото искане на Българската асоциация за закрила на пациентите:

 

"Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) подкрепя събарянето на недовършената сграда, планирана като Национална многопрофилна детска болница.


Като пациентска организация сме убедени, че грижата за децата на България е приоритет на правителството и предполага изграждането на нова, модерна, отговаряща на световните стандарти детска болница.


За такъв тип многопрофилна детска болница, според практиката в ЕС, максималната височина от 5 етажа, с необходимата разгърната площ, достъпна паркова среда и съвременно, модерно медицинско оборудване. Голямо преимущество за строителството, ще бъде фактът, че лечебното заведение се намира в комплекс от други университетски болници и клиники.


Нашето мнение е, че е наложително да се увеличи теренът, върху който ще се строи новата сграда, за да се осъществи замисълът за модерна Национална многопрофилна детска болница, след необходимите консултации с необходимите специалисти и заинтересовани страни.


За нас звучат тревожно идеите да се търси ново място и да се обявява нова процедура за строителството, тъй като забавянето във времето с години ще доведе до отлагане до профилактика, лечение и рехабилитация на децата в България.


Считаме, че българските деца и техните родители заслужават качествено и модерно здравеопазване, не само в страната, но и в една Национална многопрофилна детска болница, в която ще бъдат събрани на едно място всички необходими специалисти за комплексното лечение на децата.


Очакваме да се вземат в кратки срокове решения, за да бъде защитен Националния интерес на българските деца."

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4513 |02.06.2020 ООН поиска разследване на полицейското насилие в САЩ . 3| 5230 |01.06.2020 Тръмп иска по-твърди мерки срещу демонстрантите. Обвини губернаторите в малодушие . 1| 5377 |01.06.2020 ЕК иска нов корпоративен данък върху оборота на големите компании на единния пазар . 2| 5014 |01.06.2020 Съдът пусна задържаните полицаи, искали подкуп от каналджии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads