Реклама / Ads
0| 2958 |05.08.2022 НОВИНИ

Още един учен от Новосибирск - арестуван за държавна измяна

.
Директорът на Института по теоретична и приложна механика (ITAM) на Сибирския клон на Руската академия на науките (РАН) Александър Шиплюк е бил арестуван за държавна измяна. Това съобщи Василий Фомин, научен директор на института.
 

В института са извършени и претърсвания, съобщават от руската редакция на BBC. 


Според порталът "Родные берега" претърсванията са били свързани със случай на друг новосибирски учен, обвинен в държавна измяна - главният научен сътрудник Анатолий Маслов. 


Шиплюк е ръководител на лаборатория № 5 "Хиперзвукови технологии" ИТПМ, член-кореспондент на Руската академия на науките, доктор на физико-математическите науки. Той е основен специалист в областта на високоскоростната аерогазодинамика и експерименталните методи за изследване на газовите потоци.


Подобно на Маслов, Шиплюк е изпратен в следствения арест Лефортово в Москва. Андрей Сидоренко, заместник-директор на IPTM по науката, каза пред Интерфакс, че според него арестът на директора на института не е свързан с наказателното дело на Маслов.


Маслов бе арестуван на 2 юли. Той е заподозрян в предоставяне на данни, представляващи държавна тайна, казва източник на руската държавна информационна агенция ТАСС. На 26 юли сайтът на ИТПМ публикува отворено писмо в негова подкрепа, подписано от 437 учени, от които 160 кандидати и 120 доктори на науките.


Маслов стана вторият новосибирски учен, арестуван по дело за държавна измяна. По-рано (в края на юни) съветският съд в Новосибирск изпрати Дмитрий Колкер, ръководител на лабораторията по квантови оптични технологии в Новосибирския държавен университет, в следствения арест. Колкер бе в четвърди стадий на рак. 54-годишният физик беше прехвърлен в Москва, където почина два дни по-късно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2946 |04.08.2022 Двама се удавиха в Ахтопол, единият го спасявал . 0| 8776 |04.08.2022 Илиян Василев: Радев и Борисов са двете страни на един проект . 0| 37144 |03.08.2022 Нидал Алгафари: Партиите ще се обединят след изборите за импийчмънт на президента Радев . 0| 7815 |02.08.2022 Тихомир Безлов: Взривовете в Карнобат - няма късо съединение, а ”руски мокри операции”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads