Реклама / Ads
14| 34115 |04.10.2022 ИНТЕРВЮ

Осман Октай пред Фрог: ПП отново издържа теста на войната срещу вълната на промяната. Нови избори през март

.
Осман Октай
Правителство няма как да се състави. За съжаление, за пореден път на прага на зимата отиваме към предсрочни избори. Кога ще бъдат те, зависи само и единствено от президента Румен Радев. Ако той разтегли във времето преговорите и консултациите достатъчно добре, възползвайки се от вратичките, които му дава Конституцията, може да имаме предсрочни избори в началото на март месец следващата година. Това прогнозира в интервю за Фрог Нюз политическият анализатор Осман Октай.
 

„И по време на тези избори, и по време на 5-6 месечното си управление от „Промяната“ се оказаха в кръгова отбрана както от атаките на президента и коалиционните си партньори, така и от политико-олигархичния кръг на задкулисието, което контролира поведението на т.нар. „системни партии“. Въпреки това младото, протестното поколение от 2020 година отново издържа теста на войната срещу промяната, срещу младежката енергия. Начело й бе президентът, който се отказа от юмрука си и от репликата: „Мутри, вън!“, прегръщайки се с това задкулисие и назначавайки техни кадри от служебното правителство“, коментира още той.






„Най-хубавото от тези избори е, че ръководството на „Продължаваме Промяната“ в лицето на Кирил Петков и Асен Василев, си научиха първия урок, че с добри намерения и само с мисълта за добро бъдеще на цели поколения българи, няма да се случи в тази мръсна кухня“, изтъкна Октай.

 

Какво още каза политическият анализатор, четете в цялото интервю:

 

Два дни след предсрочните парламентарни избори. Вече са ясни и резултатите. Според Вас възможно ли е правителство?

 

Правителство няма как да се състави. За съжаление, за пореден път на прага на зимата отиваме към предсрочни избори. Въпросът е кога ще бъдат те, а това зависи само и единствено от президента Румен Радев. Аз мисля, че когато стартира Народното събрание, той ще направи всичко възможно да използва вратички от Конституцията и да не връчва бързо мандата на първата политическа сила след изборите – ГЕРБ-СДС. Ще разтегли колкото може по към края на ноември месец, за да може евентуално с уж загриженост да бъде приет бюджетът и други законодателни приоритети, които да гарантират определени закони, облекчаващи кризите през зимата. Всичко това ми дава основание, че по време на приемането на бюджета ще видим едно политическо наддаване в поведението на партиите като част от подготовката за предсрочните избори, също като миналата година. И ако президентът достатъчно добре разтегли във времето преговори и консултации, възползвайки се от вратичките, които му дава Конституцията, може да имаме предсрочни избори в началото на март месец следващата година.

 

Германски експерт смята, че по-малкото зло е коалиционни правителство между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“, отколкото четвърто служебно правителство на президента Румен Радев. Какво е Вашето мнение?

 

Мисля, че заради вълната за промяна и протест от 2020 година, която получи ПП в тази окопна война, от „Промяната“ няма да имат комфорта да правят компромис с основни неща, които 32 години блокират развитието на страната. 32 години, още от времето на Кръглата маса, сме заключени, за да не можем да правим нито конституционни, нито съдебни, нито реформи в държавните структури, които работят още в условията на Живковизма и Лукановия период. Така че нещата са много сериозни, натискът е огромен. В нощта на изборите гледахме грозни картини. Сякаш вината, че няма да има правителство се прехвърля единствено от ГЕРБ към „Продължаваме Промяната“. В последните месеци се опитаха да обвинят ПП за всички грехове в държавата. Това сега се случва за пореден път. И по време на тези избори, и по време на 5-6 месечното си управление от „Промяната“ се оказаха в кръгова отбрана както от атаките на президента и коалиционните си партньори /„Има такъв народ“ и БСП/, така и от политико-олигархичния кръг на задкулисието, което контролира поведението на т.нар. „системни партии“ /ГЕРБ, ДПС и т.н./ в политическото пространство. Въпреки това младото, протестното поколение от 2020 година отново издържа теста на войната срещу промяната, срещу младежката енергия. Начело й бе президентът, който се отказа от юмрука си и от репликата: „Мутри, вън!“, прегръщайки се с това задкулисие и назначавайки техни кадри от служебното правителство. Така през цялото време се водеше война срещу „Продължаваме Промяната“ и тази протестна вълна. „Промяната“ са първа политическа сила и биха ГЕРБ с гласовете на младите хора до 30 и 40-годишна възраст. Ето това е бъдещето на България. Родителите на това поколение обаче се провалиха в промяната към демокрация от площадите през 90-те години. Тази родителска маса не подкрепи своите деца за промяна и не издържа теста на демократичните промени в България за отвоюването на държавата от задкулисието, от енергийната, транспортната, строителната, медицинската, фармацевтичната, синдикалната мафии – всички тези, които обявиха война на енергията за промяна.






505 000 гласа издържаха ПП като втора политическа сила благодарение на тази младежка сила. Това създава условия за сериозна политическа база за бъдещето на тази „Промяна“. Следващите 5-10 години битката за отвоюване на превзетата ни държава ще бъде жестока. Сега е началото. Най-хубавото от тези избори е, че ръководството на „Продължаваме Промяната“ в лицето на Кирил Петков и Асен Василев, си научиха първия урок.

 

Какъв е той?

 

Че с добри намерения и само с мисълта за добро бъдеще на цели поколения българи, няма да се случи в тази мръсна кухня.

 

Това означава ли избори до безкрай?

 

Много е важно как ПП ще разгърне структурата си на основата на тези 505 000 избиратели – младежка енергия. От наивност „Продължаваме Промяната“ закъсня със създаването на партийните си структури, както и с регистрацията на партията си. Надявам се, че са си научили урока, че без изградени партийни структури по места в комуникация с гражданите и младите хора в села и общини, избори трудно се провеждат. Въпреки липсата на тези структури, те достойно излязоха от тези избори. Много хора ме критикуват, че съм сбъркал в анализите си, че ще спечелят вота. Във вашия сайт казах, че „Има такъв народ“ няма да влезе, че „Демократична България“ ще вземе 20 мандата, че БСП и „Възраждане“ няма да имат очакваните успехи.

 

Що се отнася до ДПС – те са трети. Как ще коментирате техния резултат?

 

Движението за права и свободи загуби в Турция 40 000 от гласовете, които получи миналата година с подкрепата на официалните власти в Анкара. Тогава ДПС получи 91 000 гласа, сега са с по-малко от 50 000, въпреки завишените секции. На тези избори имат общо около 20 000 гласа повече.

 

Как ги компенсираха?

 

Само направете анализ каква работа е свършена по времето на Бойко Рашков като министър на вътрешните работи за купения вот в циганските райони и сега, по времето на Иван Демерджиев, с тези показни мероприятия, които се извършваха неефективно. Ще видите, че във Видин, Монтана, Враца, Софийска област, изцяло в Пазарджик и Старозагорско ДПС компенсираха загубата на гласовете си от Турция с цигански гласове. Въпреки контрола миналата година ДПС взеха около 60 000 цигански гласове, сега, на последните избори, те получиха близо 100 000 гласа от циганите. Това стана пред погледите на полицаите и акциите. Както един мой партньор каза, МВР са съучастници в този цигански вот в полза на Движението за права и свободи.







Защо сте толкова сигурен, че отиваме на предсрочни избори?

 

Възможностите за реализация на правителство са две и те вече са невъзможни. Когато ГЕРБ получат мандата, те имат възможност единствено, ако съумеят, да направят коалиция с ДПС и „Български възход“ на Стефан Янев. Да, обаче не им стигат гласовете. Няма как ГЕРБ да провеждат разговори нито с ПП, нито с ДБ, нито с БСП, камо ли с „Възраждане“. С фалшивия си антипутинизъм по време на кампанията Бойко Борисов няма да излъже дори ръководството на ЕНП в Брюксел, че той видите ли е върл противник на путинизма. Никой няма да повярва на тези лъжливи вопли на Бойко Борисов. Той минава за човек, който е обслужил всички проекти на Путин със стотици милиони и милиарди. Няма как да излъже нито българските избиратели, нито европейските лидери. Енергията за промяна, поведена от ПП, се оказа във война срещу Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ахмед Доган, Иван Гешев, Румен Радев и Владимир Путин. Те спряха временно развитието на промяната, но най-важното от тези избори – не ги доубиха за в бъдеще, както са убивали в миналото разни реформаторски проекти, възниквали през т.нар. Преход.

 

ИТН остават извън парламента. Това сякаш не е изненада, поне за Вас.

 

Миналата година, веднага след изборите през юли месец, предрекох, че Слави Трифонов и „Има такъв народ“ ще спечелят. След два дни бе обявен кабинет начело с Николай Василев. Още тогава казах, че Трифонов не само отваря широко пътя за предсрочни избори, но и слага кръст на бъдещото развитие на своя политически проект. Това вече е факт, а няма и година след тази груба политическа грешка, която направи. Друг е въпросът дали Трифонов съзнателно предприе този ход, искайки действително да се измъкне от всички волни и неволни зависимости, в които е бил поставен, унищожавайки политическия си проект. Склонен съм да приема, че той, за да не изневери на своя патриотизъм, е намерил начин да оправдае измъкването си от тази политическа хватка, в която е бил поставен.

 

За амбициите на държавния глава Румен Радев – очаквайте втора част на интервюто с политическия анализатор Осман Октай…

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5970 |28.09.2022 Анна Заркова пред Фрог: Журналистиката е самотна професия, която не може да се работи без призвание . 2| 6759 |23.09.2022 Проф. д-р Николай Димитров пред Фрог: Искам пациентът да излиза от болницата здрав и щастлив, а не разорен . 8| 12971 |21.09.2022 Елена Поптодорова пред Фрог: Путин е с гръб до стената. Ще направи всичко, за да потисне вероятността от бунт . 3| 7485 |18.09.2022 Пламен Абровски пред Фрог: Акцията на “Кап. Андреево” е да махнем един, за да сложим друг. Лъжа е, че сме яли отровна храна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads