Събота, 24 Юни 2017, 08:23
Frognews
13| 3028 |18.05.2016

ЕК отчете системни нередности в процедурите за обществени поръчки в България

.
Европейската комисия предупреди България за системни нередности с конкурсите за избор на фирми и забавяне плащането на еврофондовете. Тя поиска затягане контрола в Агенцията за обществените поръчки и всички институции, които правят търгове по европроекти. За поредна година изпълнителният орган на Европейския съюз отправи специфични препоръки към правителството да коригира макроикономическите дисбаланси в страната.

 

Системни нередности в процедурите за обществени поръчки в България установяват икономическите експерти на Европейската комисия. Говори се за липса на административен капацитет, неефективни контролни механизми и постоянни съдебни жалби срещу търговете. Всичко това е довело до прекъсване на плащанията от еврофондовете и финансови корекции, съобщи БНР.

 

Електронната система за обществени поръчки засега дава само частични резултати, съобщи в писмено изявление еврокомисарят по бюджета Кристанина Георгиева: Важно е това да се промени, за да може страната успешно да усвои 32-та милиарда лева европейски фондове за периода 2014 – 2020 година.

 

За пореден път се критикува системата на здравеопазване, която е недофинансирана, недостъпна и със слаби резултати. Сенчестата икономика остава проблем за държавните финанси, въпреки усилията за по-добро събиране на данъците. Недекларираното заплащане на труда и укриването на социални осигуровки изкривяват трудовия пазар. Българските управляващи са изпълнили само 1 от миналогодишните препоръки с реформата на Закона за училищното и предучилищното образование, свързано с интеграцията на децата от ромски произход. Брюксел отново им дава срок до края на годината да направят стрес-текстове на финансовата система заради фалита на КТБ. Това включва независим анализ на активите в цялата банкова система, пенсионните фондове и застрахователния сектор. От препоръките не следват автоматично наказания за България, тъй като тя не е част от еврозоната.

 

Според анализа, въпреки леко нарасналия държавен дълг страната ни изпълнява критериите за финансова дисциплина на Пакта за стабилност и растеж за разлика от други държави, използващи еврото за своя валута. Еврокомисията обаче отложи решението дали да глоби Испания и Португалия, които надхвърлят правилото за 3 % бюджетен дефицит.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Десетки пътници блокирани на Централна гара 0| 4 |24.06.2017 . Вранча се разтресе 0| 570 |24.06.2017 . 100 души са затрупани от свлачище в Китай 0| 777 |24.06.2017 . Евакуираха Летище София заради сигнал за бомба 0| 1403 |24.06.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах