Реклама / Ads
2| 4797 |03.01.2019 НОВИНИ

Отказаха да пуснат измръзнал мъж в заслона на Черни връх

.
Източник: БГНЕС
След опит да изкачи Черни връх в новогодишната нощ мъж едва не умира от измръзване, след като му отказват достъп до заслона в планината.
 

Той и неговите другари са посрещнати враждебно, а запис направен от Димитър Кенаров – единият от групата, разкрива моментът на категоричния отказ, даден в изключително кризисната ситуация.

 

Приятелите достигнали върха минути преди новата година, а хората, работещи в заслона, вече празнували.

 

„Гледаха телевизия, седяха до печката, топлиха се, черпиха се с различни питиета”, разказа пред bTV Кирил Радев.

 

„Протече по следния начин – с удряне по вратата и отвътре гласове, които казват: „Нормалните хора си седят в София”, добави Кенаров.

 

Заради дългия преход пеша, леката екипировка и ниските температури, Кирил губи телесна температура. Затова и неговите приятели продължават с опитите да влязат в хижата.

 

„Почнах да хвърлям снежни топки по прозорците, за да привлека вниманието им. Продължихме да удряме по вратата. Излезе една жена, която каза: „Тук няма никой”. И аз казвам: „Как няма никой, нали сте тук?”. И тя ми обясни – така и така, тук празнуваме в тесен семеен кръг и представете си, че няма никой. В крайна сметка вратата беше затворена пред носа си”, спомни си още Димитър.

 

Тогава приятелите решават да звъннат на спасителните служби за помощ, като оттам се обаждат да пуснат измръзналия човек вътре. Пращат и спасителен екип.

 

„Тежки условия – -10 градуса, гъста мъгла, вятър, и успяват да стигнат, където е бедстващият и да му окажат лекарска помощ. Хипотермия имаше, слава Богу не в тежка фаза, и ниско ниво на кръвна захар. Екипировката беше крайно недостатъчна, екипировка, с която да ходиш на фитнес”, обясни директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

 

Мъжете са категорични, че са уведомили предварително хората от хижата за посещението си, но им казали, че не могат да посрещнат там новата година.

От Чайна „Черни връх” коментираха, че вина у тях няма, тъй като са предупредили, че няма да работят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4399 |27.12.2018 Бургаски ченгета отказаха жена от самоубийство . 0| 14393 |17.12.2018 Цв. Цветанов пред Фрог: В ареста ми отказаха помощ при кръвно 240/180, ще си търся правата в съда . 0| 3769 |12.12.2018 Майката на Банев е пусната под гаранция за 10 000 лв. . 2| 6011 |22.11.2018 Венци Мицов: Когато и да бъде разпуснат този парламент, все ще е късно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads