Реклама / Ads
3| 4102 |15.01.2021 НОВИНИ

Откриха нови по-ефективни антитела срещу Covid-19

.
Международна група учени от университета в Бон (Германия) идентифицира и финализира нови фрагменти на антитела срещу COVID-19, пише MedicalXpress. Отбелязва се, че тези ”нанотела” са по-малки от класическите антитела, по-добре проникват в тъканта и могат да бъдат произведени в големи количества. Изследователите също са комбинирали нанотела в потенциално особено ефективни молекули, които атакуват различни части на вируса едновременно.
 

Антителата са важно оръжие за защита на имунната система от инфекции. Те се свързват с повърхностните структури на бактерии или вируси и предотвратяват тяхното размножаване. Според д-р Флориан Шмид имунната система произвежда почти безкраен брой различни антитела, но малко от тях могат да победят коронавируса. Както обясни ученият, първоначално повърхностният протеин SARS-CoV-2 се инжектира в алпака и лама: имунната система възпроизвежда антитела към него. В допълнение към сложните антитела, алпаките и ламите също възпроизвеждат по-опростена версия на тези съединения, които могат да служат като основа за нанотела.


Няколко седмици по-късно изследователите взеха кръвни проби от животни, от които извлякоха генетична информация за произведените антитела и идентифицираха онези елементи, които разпознават протеина на короната на коронавируса.


Получихме десетки антитела, които бяха анализирани допълнително “, каза д-р Пол-Алберт Кьониг, водещ автор на изследването и ръководител на отдела за нанотела в Медицинския факултет на Университета в Бон. Доказано е, че четири нанотела са ефективни срещу патогена в клетъчните култури. Клониращият протеин е от съществено значение за инфекцията, припомни Кьониг: той действа като велкро, което прикрепва патогена към клетката.


След това велкрото променя структурата си, изхвърляйки компонент, важен за прикрепването, и посредничи за сливането на вирусната обвивка с клетката.


„Нанотелата също предизвикват тази структурна промяна, преди вирусът да срещне целевата си клетка. Промените вероятно ще бъдат необратими. Следователно вирусът вече няма да може да се свързва с клетките и да ги заразява “, обясни ученият.


Освен това изследователите се възползват от още едно важно предимство на нанотелата: тяхната структура позволява образуването на молекули с висока ефективност. Един от авторите на изследването, Мартин Хелбърг, каза, че те „са съчетали нанотела, които се свързват с два различни региона на коронавирусния протеинов пик. Тази опция помогна да се блокира способността на вируса да се разпространява между човешките клетки. В допълнение, комбинираната версия на нанотела работи и с мутирал вирус.

 

„Следователно рискът вирусът да стане резистентен към тези комбинирани нанотела е изключително малък“, отбеляза ученият. Хелбърг предположи, че нанотелата могат да бъдат превърнати в лекарство, освен да бъдат ваксинирани срещу коронавирус.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5279 |15.01.2021 ”Билд”: Меркел иска пълно затваряне на Германия заради новия щам, строги мерки във Франция и Великобритания . 4| 3032 |13.01.2021 Старт на новия политически сезон след депутатската ваканция . 2| 2978 |12.01.2021 620 са новите случаи на COVID-19, 106 починали за денонощието . 4| 3160 |12.01.2021 Пропадна новият тротоар при една от станциите на линия 3 на метрото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads