Реклама / Ads
2| 4411 |19.02.2019 НОВИНИ

Отрязаха Бойко Атанасов като кандидат за европейски прокурор

.
Бойко Атанасов
Комисията по подбора на български представители в новата европейска прокуратура окончателно отхвърли кандидатурата на следователя бунтар Бойко Атанасов. Това става ясно от съобщение на Висшия съдебен съвет. И това не учудва никой, след като Атанасов е известен като противник на Сотир Цацаров.
 

Странно е също, че страната ни няма да изпрати в Люксембург и прокурори от най-високото ниво на системата. Отхвърлени са кандидатурите на Божидар Джамбазов и Сава Петров, които са обвинители във Върховната касационна прокуратура.


Двама прокурори и един съдия продължават в надпреварата за европейски прокурор от България. Комисията по подбора на кандидатите за длъжността предложи на министъра на правосъдието Цецка Цачева прокурор Десислава Пиронева, прокурор Светлана Шопова-Колева и съдия Теодора Георгиева за участие в надпреварата за поста, съобщиха от правосъдното министерство.

Процедурата по подбора премина през два етапа – проверка по допустимост на кандидатите въз основа на представените от тях документи и публично изслушване на допуснатите кандидати, проведено вчера.

 

До 13 март Цачева трябва да внесе трите предложения в Министерския съвет, след което одобрените кандидатури ще бъдат изпратени на секретариата на Комитета по подбора в Брюксел в срок до 31 март. Съгласно Регламента за създаване на Европейската прокуратура, трите кандидатури, излъчени от българската страна, ще бъдат разгледани от Комитета по подбора, като и тримата ще преминат присъствено изслушване.

 

След разглеждането на кандидатурите и изслушването, Комитетът по подбора ще изготви становище за квалификацията на кандидатите и ще посочи дали те отговарят на условията от регламента. Комитетът ще класира кандидатите според тяхната квалификация и опит, за да укаже реда на предпочитане.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5378 |19.02.2019 Атанасов: Горанов призна за Архискандал, главният прокурор да извърши обективно разследване . 3| 8880 |18.02.2019 Бойко Атанасов за Фрог: Хора на Цацаров избират кандидатите за европейски прокурор . 9| 6329 |15.02.2019 Бойко Ноев: Русия се опитва да заличи от информационните масиви факти за Федотов . 13| 5354 |14.02.2019 Ген. Атанасов: Умишлено не развиваме способности за противодействие на руските служби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads