Реклама / Ads
1| 7064 |31.08.2012 НОВИНИ

Пада забраната за строежи в местността "Камчийски пясъци"

.
Забраната за строителство в защитената местност „Камчийски пясъци” изтича на 31 август, предупреждават природозащитници. Тя беше издадена от екоминистъра Нона Караджова през 2010 г., за да се предотврати застрояването на камчийските дюни и лонгозни гори докато територията стане част от "Натура 2000".
 

Природозащитниците настояват екоминистърът да приеме мерки, с които да бъде запазена дивата природа на „Камчийски пясъци” и за следващите поколения. Исканията са правителството да отмени и проектите за застрояване в района, направени при предишните управляващи.

Министър Нона Караджова ще обяви какво е юридическото решение на проблема днес, казаха от пресцентъра на МОСВ и отказаха повече подробности. Според ведомството нямало възможност за удължаване на заповедта до безкрай.

От коалиция “За да остане природа в България” изразиха опасения, че отпадането на забраната ще даде зелена светлина на проекта за огромен туристически комплекс, планиран преди години от четири фирми, свързани с “Райфайзенбанк”.

През 2008 г. кабинетът Станишев изключи от горския фонд над 2708 дка в района на Камчия, част от които бяха придобити чрез заменки от "Бета форест" и "Мирта инженеринг" още през 2005 г. На мястото трябваше да се издигне "Иновативен комплекс за смесено жилищно обитаване и обслужващи дейности "Камчия парк", съобщава „Медиапул”. Разрешителните за комплекса бяха издадени на заменени терени и то без задължителната оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), заради което Европейската комисия започна наказателна процедура срещу страната ни.

Двете фирми са притежание на австрийска компания "МЕТ Бетайлигунгсфервалтунгс ГмбХ" (дъщерна на “Райфайзен”), която е собственик и на известната сред природозащитниците фирма "Рийс интернешънъл". През 2006 г. по искане на "Рийс", която възнамерява да строи курорт в устието на река Камчия, последна инстанция на Върховния административен съд заличи защитената местност "Камчийски пясъци".

Председател на съдебния състав, взел решението за Камчия, е Андрей Икономов, участвал в решенията за застрояване на Национален парк Пирин със ски зона Банско през 2002 г.; в опита за закриване на Природен парк Странджа през 2006 г., както и в отмяната на забраната за строителство на Витоша.

Междувременно "Камчийски пясъци" бе обявена за защитена зона от Натура по отношение на птиците, предстои да бъде обявена и за защитена зона по отношение на местообитанията. От министерството на Караджова коментираха, че това няма отношение към пълната забрана за строежи в местността и ще излязат с друго решение.

От “За да остане природа” посочват, че очакват настоящето правителство да спази предизборните си обещания и да спаси "Камчийски пясъци", като отмени незаконните заменки и проектите за застрояване в района, прокарани при предишното правителство.

Местността е застрашена по още една линия – Общия устройствен план на Община Долни Чифлик, който предвижа застрояване на част от бившия резерват.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7922 |12.08.2012 Звезден дъжд пада днес; гледаме го с просто око . 33| 5583 |02.08.2012 Лекарствата падали бързо и с по-много . 99| 7774 |05.07.2012 Спадало доверието към управляващите . 79| 9396 |26.05.2012 Румен Петков иска отмяна на забраната да пътува в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads