Реклама / Ads
3| 5638 |13.05.2011 НОВИНИ

Пак ни кастрят за правата на човека

.
В България има сериозни нарушения на човешките права и много случаи на расова и малцинствена дискриминация. Това констатира в годишния си доклад за спазването на правата на човека в света международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в частта си за България.
 

В него е обърнато особено внимание на ромската общност в страната ни, която според правозащитниците е подложена на дискриминация. Като аргумент са приведени факти, свързани с разрушаването на ромски поселища. А Софийското кметство нарекло операцията "Пролетно почистване", се казва в документа.

В доклада се казва, че през 2010 г. се е разширила дискриминацията срещу хора от ромски произход, като законовите мерки не са били достатъчни за предпазването на това малцинство от дискриминация.

"Амнести интернешънъл" информира в годишния си доклад и за използването на неправомерно насилие и употребата на огнестрелно оръжие от страна на полицията в България. Това продължава да бъде практика и обикновено остава ненаказано деяние, пише в доклада на организацията.

В доклада се споменават и случаи на расистки изстъпления и дискриминация, както и злоупотреби при екстрадирането на чуждестранни граждани. В доклада е отделено внимание на случая от 6 юни 2010 г., когато четирима младежи са пребити от 20-ина маскирани мъже, сами определящи себе си като неонацисти. От тях са били арестувани само шестима.

"Амнести интернешънъл" споменава в доклада си и много случаи на извращения с деца от приюти. През септември 2010 г. Българският хелзински комитет публикува резултатите от съвместно разследване с прокуратурата на смъртни случаи при деца с умствени увреждания. Разследването е доказало, че от 2000 до 2010 г. в детски приюти са починали 238 деца. Причини за смъртта на децата са били глад, недостатъчни грижи, инфекции, пневмонии и употреба на насилие. Според неправителствената организация най-малко една четвърт от тези смъртни случаи е можело да бъдат предотвратени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5501 |15.03.2011 М. Кунева съветва: Търсете правата си в съда . 30| 5725 |05.03.2011 Н. пр. Дж. Уорлик: Прокуратурата да е ефективна и да се гарантират правата на гражданите . 3| 5944 |25.02.2011 Янаки Ганчев брани правата на потребителите . 4| 5592 |24.02.2011 Родопчани надигат глас за правата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads