Реклама / Ads
21| 5389 |29.09.2023 НОВИНИ

Панаир в парламента: Опозицията блокира трибуната заради протестиращите миньори /обновена/

.
Напрежение възникна в парламента, след като депутатка от “Има такъв народ” блокира трибуната и поиска в дневния ред извънредно да се включи точката за териториалните планове в енергетиката. Опозицията настоява да има отсрочка.
 

“За пореден път ще помоля да включите точката, защото господин Пеевски тази сутрин на председателски съвет се разпореди, че тя ще се включи. Госпожата до вас също присъства на този съвет (Росица Кирова, бел.ред.).

 

“Недопустимо е в момента българските миньори да бъдат на улиците и вие по никакъв начин да не се интересувате. Неглижирате енергетиката, защото трябва да усвоите едни пари по ПВУ. Не мога да разбера какво ще стане, ако не ги усвоите. Процедурата ми е по начина на водене”, заяви Павела Митова от “Има такъв народ”. 

В залата последваха аплодисменти от останалите депутати от групата. 

 

“Приключихте ли процедурата?”, попита председателстващият заседанието Никола Минчев.

 

“Аз приключих, но няма да мръдна от тук”, категорична беше Митова. 

 

“И от тук може да гласувате, но има само един пулт”, отвърна Минчев. 

 

След думите му около трибуната се наредиха депутати както от ИТН, така и от БСП. Минчев обяви 10-минутна почивка, но Борислав Гуцанов от левицата заяви, че няма да си тръгне.

 

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и да влезе в новините в 19:00 и не могат да решат кой да яхне протеста пръв. БСП се опитват цял ден от залата - не им се получи, Възраждане са с руското знаме на протеста и раздават сандвичи със сирене, Руди събира някъде подписи за партия МЕЧ, но ИТН ги финтира всички и в последния момент излязоха на трибуната и разкъсаха черните си ризи, които уж трябваше да крият колко по-черни са душите им", написа Искрен Митев във Facebook.

 

Заради териториалните планове за справедлив преход в енергетиката днес миньори блокираха ключови пътища в страната. Тези планове определят средствата, които ще бъдат отпуснати на регионите, в които ще бъдат затворени въглищните централи заради преминаването към зелена енергия. Плановете бяха одобрени от Министерския съвет днес. Въпреки че няма никакво време плановете да бъдат одобрени и изпратени към Европейската комисия (крайният срок за това е утре), депутати от опозицията в лицето на ИТН, БСП и “Възраждане” поискаха да има извънредно заседание на енергийната комисия, а срокът за одобрение да е до края на октомври. Това обаче не се случи.

 

Десети час продължава заседанието на НС.

 

Депутатите обсъждат окончателните промени в закона за обществените поръчки. Частните лечебни заведения ще прилагат закона, ако повече от 50% от приходите им са от държавния или общинския бюджет, или от бюджета на Здравната каса. Това окончателно записаха депутатите с приетите поправки в закона за обществените поръчки. 

С гласуваните на второ четене промени се създава постоянно действащ Експертен консултативен съвет към министъра на финансите като съвещателен орган по въпросите, свързани с прилагането на закона.

 

След 10-минутна почивка Никола Минчев заяви, че ще предложи да се прекрати гласуването на ЗОП и да се разгледа искането за включване на извънредна точка в дневния ред. От ИТН, БСП и “Възраждане” обаче отказаха да седнат на местата си. 

 

Минчев поиска да се създадат нормални условия за работа и тогава да се премине към гласуване. 

Нервните депутати обаче не бяха доволни и попитаха какъв е ангажиментът на залата.

 

“Да го предложа да влезе в дневния ред е максимумът, който мога да направя”, отвърна Минчев. 

“Моето място е в пленарна зала. Ето - в пленарна зала съм”, заяви Иван Ченчев от БСП. 

 

“Прекалено буквално го приемате. И колоните са в пленарната зала”, отвърна Минчев.

 

“Добре, прекратете заседанието и понеделник пак, но заедно с протестиращите”, заяви Гуцанов.

Председателят на НС даде нова почивка от 10 минути.

 

Предложението беше все пак подложено на гласуване, но стана ясно, че в залата няма кворум и заседанието беше закрито.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4302 |29.09.2023 Кирил Петков: Борисов да каже, защо не иска реформи в службите . 14| 4907 |29.09.2023 Валентин Вълканов: Протестират само секторите, обилно заливани с пари от мафията . 4| 4311 |29.09.2023 Приеха Закона за ВЕИ в парламента . 12| 4889 |29.09.2023 Политик трябва да е начело на София, а не новобранец, сетил се преди дни, смята Вили Лилков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads