Реклама / Ads

 

2| 2402 |26.08.2021 НОВИНИ

Панчугов: И политическите лидери, и президентът стоят в позицията на разкрачено лидерство

.
Христо Панчугов Източник: БГНЕС
И политическите лидери, и президентът стоят в позицията на разкрачено лидерство – всеки се опитва хем да направи правителство, хем да изглежда, че разплита възела, хем да си запази изгодните позиции за нови предсрочни избори. Няма как. Това заяви пред БГНЕС политологът Христо Панчугов.

Той не вижда проблем с повтаряемостта на изборния процес у нас. Според него проблемът е, че политическите актьори не могат да променят стратегията си.

 

„Тоест, повече от очевидно е, че това, което е необходимо в момента е ясна политическа заявка, с ясно отговорен модел на политическа промяна и ясен дневен ред. Без това да се случи – проект на промяна, няма да има промяна в начина, по който българските граждани гласуват. Ако политиците продължат да се правят, че проблеми не съществуват, ако продължат да не говорят на своите избиратели, а се делят някакви парламентарни общества, колкото и често да провеждаме избори, те ще произвеждат един и същи резултат, до момента, в който гражданите не се радикализират и не изберат политически проект, който да ни постави под сериозни проблеми”, заяви Панчугов.

 

Според него при нови предсрочни парламентарни избори, в най-добрия случай формацията на Слави Трифонов ще запази подкрепата, която и сега има.

 

„Поведението им през последните две седмици е насочено към това да обвиняват всички останали за провалите си и това според мен ще сработи за голяма част от техните избиратели, които така или иначе вече отидоха до урните два пъти. В този смисъл не очаквам сериозен спад на подкрепата за „Има такъв народ”, коментира Панчугов.

 

След като през последните дни се завъртяха нови предложения за човек с нужните качества за министър-председател, политологът коментира: „От разговора, от който уж всички бягаха – за личностите, изведнъж се върнаха обратно на разговора за личностите. Не мога да си представя как лидерите на политическите формации не могат да осъзнаят един прост елементарен факт – тук не става въпрос за това кой ще е премиер, тук става въпрос за това защо този човек, или защо това правителство изобщо са необходими – какво то трябва да промени и в какъв план трябва да го промени. И понеже разговорът не е за това, няма значение каква „сглобка” ще се търси”.

 

Според Христо Панчугов основната причина за непостигането на стабилно мнозинство и в настоящия, и в предишния парламент е не, че не може да се стигне до парламентарно мнозинство, не защото такова няма в Народното събрание, можем да правим хиляди сметки, а защото политическите лидери не са готови да платят цената за ясен план от тук нататък.

 

„Всеки се опитва хем да направи правителство, хем да си запази изгодните позиции за нови предсрочни избори. Няма как. Има огромно желание да има правителство и тежка неспособност да бъде създадено такова. Не е ясно кое от двете ще надделее в рамките на следващата седмица”, подчерта Панчугов.

 

Според него проблемът при избори „2 в 1” ще бъде най-вече организационен.

 

„За него е необяснимо защо вместо да говори ЦИК за това дали е възможно да осъществим машинно гласуване на два поредни избора, слушаме доставчика на машините”, каза той и добави:

 

„Тук има тежък разпад на институционалността – освен, че ЦИК не е собственик на машините, освен че очевидно ЦИК няма никаква представа как се борави с тези машини, а са официален публичен орган, който трябва да организира избори в държавата, ние смятаме, че един частен доставчик, е този, който ще контролира дали ще проведем избори „2 в 1” или не. Това е откровен и публичен абсурд”.

 

Запитан каква е отговорността на президента за създалата се ситуация, политологът отговори, че същата, каквато на политическите лидери: „Абсолютно неспособно лидерство. Лидерство, което се опитва да стои в разкрачена позиция. Хем да се държи така, че да не изгуби подкрепа на президентските избори, хем да изглежда, че има роля в разплитането на възела. И понеже се опитва да направи и двете, не успя да направи нито едно от тях”, заключи Христо Панчугов.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 9| 3856 |23.08.2021 Боряна Димитрова: Президентът и политическите партии играят на Черен Петър . 3| 3271 |20.08.2021 Панчугов: ГЕРБ се опитаха да омаловажат сцените с полицейско насилие . 12| 2590 |12.08.2021 Михаил Неделчев: Политическите процеси днес са доста ирационални . 3| 2518 |11.08.2021 5 приоритета за Варна обединиха политическите сили. Срещата бе по инициатива на депутата от „БСП за България” Борислав Гуцанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ