Реклама / Ads
18| 4935 |09.08.2011 НОВИНИ

Паниката продължава

.
Кризата не си и помисля да си отиде от България!
 

Това показват най-новите бизнес данни на Националния статистически институт (НСИ), обявени в понеделник, пише в. Труд. Според тях през последния месец има влошаване на показателите за три основни отрасъла - търговия, промишленост и строителство. И докато потребителското търсене през летните месеци традиционно е вяло, то индустрията и градежите би трябвало в момента да са в най-силния си период. В тази ситуация Министерството на финансите запазва спокойствие. Оттам опровергаха информацията, че министър Симеон Дянков е сформирал кризисен щаб. У нас, както и в останалите държави членки на ЕС, отдавна действат консултативни съвети по финансова стабилност, уточниха от министерството.

Според данните на НСИ индексът на строителната продукция през юни е с 0,5 процента под майското ниво на показателя. На годишна база спадът е с 2,6 на сто. По-лошите юнски данни се дължат изцяло на строителството на жилища. При тях е отчетено намаление от 1,3 на сто на месечна база. Изграждането на търговски и офис площи е запазило обема си, показва изследването на националната статистика. Гражданското строителство на годишна база отчита истински срив. Спрямо юни м. г., когато кризата в сектора вече бе в разгара си, новопостроените жилищни сгради са намалели с 21,5 на сто.

Вътрешното потребление също продължава да се свива, макар и по-малко. Статистиците са отчели спад в оборотите на търговците на дребно от 0,6 на сто през юни спрямо май. На годишна база данните също са на минус - с 0,8 на сто. Спрямо май, през юни нараства оборотът в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника (0,9%), при продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия (0,6%) и при покупките на храни, напитки и тютюневи изделия (0,4 на сто).

В същото време намаление има при автомобилните горива и смазочните материали - с 2,6%, битовата техника, мебелите и стоките за бита - с 1,0%, както и при лекарствата, козметиката и тоалетните принадлежности - с 0,4%. На годишна база ръст има само в търговията на дребно с фармацевтични продукти и компютърна техника, съответно с 4,5% и 2,7%. Статистиката отчита спад дори при продажбите на храни и напитки. По правило те са сравнително стабилни и в условия на криза. За първи път се забелязва намаление на оборотите на годишна база при онлайн търговията. Същото важи и за продажбите на горива, които досега неизменно растяха.

Промишленото производство през юни е отбелязало спад от 1,5 процента спрямо май. Намаление на обемите има и в трите подотрасъла. С цели 14,2 процента се е свило производството на добивната индустрия. В преработващата спадът е с 0,4%, а в производството на ток - с 3,1 на сто. Спрямо юни м. г. индустриалното производство е нараснало с 2,2 процента. Увеличението идва изцяло от преработващата промишленост, която на годишна база отчита ръст от 4,5%. За периода енергетиката и добивната индустрия са на минус, съответно с 2,8 и 5,4 на сто. Страховете от нова рецесия продължиха да набират сила, след като и тази седмица започна със срив на световните борси. Координираните призиви на финансовите министри на най-развитите икономики и намесата на Европейската централна банка, последвали черния петък на борсите, не успяха да потушат страховете от сваления рейтинг на САЩ и опасността от задълбочаване на дълговата криза в Европа. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 6198 |07.08.2011 Само с един мераклия продължава приватизацията на Булгартабак . 19| 9364 |02.08.2011 В. Танов: "Лукойл" продължава работа, ще обжалваме решението на съда . 11| 4930 |18.07.2011 Цените на горивата продължават да скачат . 35| 6606 |06.07.2011 Операция „Шок” продължава, 55 арестувани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads