Реклама / Ads
47| 5397 |01.11.2011 НОВИНИ

Дж. Пардю: Шокиран съм от политическото сплашване

.
Джеймс Пардю
Шокиран съм от корупцията в медиите по време на изборите, а политическото сплашване е стигнало до равнище, което не съм виждал по-рано. Това казва бившият американски посланик в София Джеймс Пардю в интервю за вестник "Сега".
 


В коментара си за последните избори бившият дипломат изразява "многото си тревоги за посоката на демокрацията в България", за които е решил да говори открито и в България и чужбина.

 

"Трябва да направя нещо, за да помогна на демокрацията в България", казва Пардю и разкрива картината на изборите в България от впечатленията, които е събрал. "Имаше платени публикации в полза на определени хора и отказ да се отразяват проявите на кандидати, които не плащат на медиите. Това е важна причина за тревога, която споделих и с журналисти, и с лица, наблюдаващи медиите. Говорих и с хора, участващи в политическия процес. Те предпочитат да мълчат заради степента на политическо сплашване, но аз мога да говоря", разказва посланикът.

 

Пардю не вярва, че демокрацията в България върви в правилната посока. "Организираната престъпност у вас е прекалено влиятелна. И тогава (2002 година, когато е посланик в София – бел. ред), и сега е ясно, че организираната престъпност е голям проблем за България. Тя е прекалено видима, защото всеки я вижда, и е твърде организирана, защото е много влиятелна от дълги години", коментира той.

 

Бившият посланик заявява, че и сега властите не отправят предизвикателство към организираната престъпност и тя продължава да има влияние върху официалните среди в страната. Според него изборите са произвели "засилена концентрация на власт в България с премиера начело".

 

"Министър-председателят доминира твърде много не само над правителството, но също над парламента, сега над повечето главни градове в България и президентството. Властта се концентрира в неговата партия. Те бяха избрани с обещанието, че ще се захванат с организираната престъпност и корупцията, че ще наложат в България върховенство на закона. Бяха много добри в концентрирането на власт, но се тревожа, че няма да бъдат толкова добри в изпълнението на обещанията, дадени на българския народ", добавя той.

 

Пардю казва, че "не е достатъчно да се говори с твърд език и да се разиграва политически театър", за да бъдат решавани проблемите пред страната. "Продължавам да чакам резултати и се чудя докога българите също ще чакат. Онзи ден те се сдобиха с още по-силен човек, но дали резултатите ще бъдат по-добри?", пита риторично той

 

"Единствената промяна, която забелязвам, е, че организираната престъпност става по-скришна, но това не означава по-малко влиятелна. Не е тайна кои са лошите момчета в тази държава. Въпросът е защо правителството не се захване. Изпитвам огромно уважение към тази страна и народа й. И вярвам, че заслужават по-добра съдба. Казвах го през 2002 г., повтарям го и през 2011 г.", допълва бившият дипломат.

 

Според него дори и ГЕРБ да овладее и съдебната власт, това няма да помогне за по-ефективна борба с организираната престъпност. "Вече имат достатъчно власт. Могат просто да я използват", казва Пардю.

 

Бившият дипломат говори и за конфликтите след инцидента в Катуница. "Връщайки се в България, бях много изненадан да видя етнически проблеми тук, безредици пред джамия в центъра на София, сблъсъци с роми в Пловдив и други градове. Доколкото познавам българите от мандата си тук, винаги съм ги мислел за разумно сдържани. Това показва, че когато полиция, прокуратура и съд не си вършат работата, престъпността може да генерира и етнически сблъсъци", казва американецът.

 

Той обяснява, че стратегическият интерес на България е да постигне спешно енергийна диверсификация, за да не е зависима само от Русия. Пардю съветва българското правителство да бъде много предпазливо по темата "шистов газ", защото неговият добив е свързан със "сериозни екологични въпроси".

 

"Ако трябваше да посъветвам България, бих й казал да бъде много предпазлива. Да не бъде първата, която ще скочи в този бизнес. Това не означава, че никога не бива да прибягва до тази възможност, но все пак да внимава, защото трябва да се учи от опита на другите. Освен това има и други възможности - алтернативни тръбопроводи, доставка на втечнен газ и пр., които България трябва да проучи", коментира бившият посланик.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6297 |19.07.2011 Европа и САЩ казаха "не" на политическото насилие . 20| 8158 |14.07.2011 Ген. Бонев разконспирира трупа на "политическото" куче . 3| 5250 |08.07.2011 Петима от "шокираните" остават в ареста . 4| 4962 |08.01.2011 Юдит Ланг: Политическото решение за Шенген - до юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads