Реклама / Ads
18| 6533 |19.07.2020 НОВИНИ

Първан Симеонов: Младите хора са в шок от начина, по който изглежда властта в България

.
Първан Симеонов
Младите хора на протеста изразяват своя културен шок от начина, по който изглежда властта в България. Този протест е естетически бунт и прилича на бунт на умни срещу тъпи, с извинение. Властта ще сбърка, ако сметне, че това е само партийно явление и игра на нерви, която може да се спечели.
 

Това подчерта пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл“. 

 

„Заявката на протеста да се радикализира ще покаже дали е достатъчно жизнен, за да направи повече от артистична акция и да не се превърне в рутина.", допълни той.

 

По думите му първият прочит на протеста е, че той е плод на възпалено масово съзнание на средна класа, която се е ядосала, това е протест на малкия и средния бизнес, който не може да търпи вече този модел.

 

„Вторият прочит е, че това е протест, формиран около партийни ядра, прекалено софийски в своята масовост, специфичната хипстърска субкултурна общност, но не е в синхрон с широките обществени настроения. Властта прави тази сметка, казва си, че няма външен фактор, който иска свалянето на правителството, второ, няма още ефекти на тежка икономическа криза, трето, като че ли няма политическа обстановка, не е това, което обществото мисли. Кое от двете е налице, ще видим в следващите дни“. 

 

„Вижда се как ГЕРБ се опитва да застане на анти ДПС вълна. ГЕРБ са добри в това да се мъчат да сърфират върху вълната срещу себе си. ДПС да е контрапункт е удобно и за самото ДПС, защото така Движението стяга електората си“, допълни Симеонов.

 

Според него общото впечатление е, че в тази мътна вода много хора ще се опитат да ловят тактически риба. 

“Вероятно властта може да спечели тази игра. Властта трябва да сметне, че два процеса са набрали скорост - поколенчески и цивилизационен. С тази прослойка трябва да се намери диалог. Вторият процес е, че ГЕРБ вече са износени от тези 10 години управление“. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5062 |17.07.2020 Симеонов: Доган облиташе Черноморието с хеликоптер, за да си избере място . 9| 8054 |17.07.2020 Дикме: На младите им писна, държавата се управлява от Доган и Пеевски . 72| 16657 |12.07.2020 Страхливци, кажете на младите в очите, че са купени! Не се крийте зад полицията . 44| 11546 |11.07.2020 Младите ще спасят България! Празните срещу пълните чекмеджета – идете си с мир!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads