Реклама / Ads
8| 3932 |04.01.2021 НОВИНИ

Първан Симеонов: Обицата от 2013 г. виси на доста уши

.
Първан Симеонов
Всички срещу ГЕРб ще е едната тактика след предстоящите парламентарни избори - под някаква форма да се събере несъбираемото. Може би дори да се сформира кабинет, брандиран като експертен, програмен и прочее, който да свърши някаква черна работа и да е с ограничен мандат, ако са разумни, за да може страната да легне спокойно на нови релси. Това е нещо, което вече гледахме - злощастният опит "Орешарски". От мъдростта на тези хора зависи дали това ще се повтори или напротив - ще се направи нещо по-хубаво. Възможен е лошият сценарий. Обецата от 2013 г. виси на много уши.
 

Това заяви пред Българското национално радио социологът Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл".


"ГЕРБ надигна глава, патриотите - също, главно покрай македонския казус. ДПС също надига глава. Виждате, че Ердоган охажва движението, което означава, че е изоставил опитите да го цепи. Дали не се създава ново пространство за маневриране на ГЕРБ? По всичко личи, че това е силата, която има по-добри изгледи дори да спечели тези избори, въпреки всичко, което описахме дотук. Тук се задава другият голям въпрос - ще се променили лицето на ГЕРБ, ще се променили лицето на ДПС. Виждате, че най-модната клюка в момента е "ГЕРБ с човешко лице". Една от модните спекулации е какво става с икономическото крило в ДПС, което олицетворяваме с образа на Делян Пеевски", коментира още Симеонов.

 

По думите на социолога именно това ще бъдат едни от нещата, които ще гледаме през 2021 г. Ако това е възможно, ще има голяма въпросителна в лагера на градската десница - дали ще приеме ГЕРБ с по-западно лице.

 

По думите на социолога Борисов си е представял 2020-а година като исторически бенефис след успехите през 2019-а - срещу Цветан Цветанов, срещу БСП и срещата с Доналд Тръмп. Това обаче не се е случило и тъкмо протестите и коронакризата настървяват Борисов да мисли за нов управленски мандат. Мотивът - иска да остане с добро в историята.

 

Във връзка с появилата се хипотеза за Николай Младенов (бивш министър в правителство на Борисов и пратеник на ООН за Близкия изток) като бъдещ премиер на България, Симеонов коментира:

 

"Това може да е спекулация и нищо особено, но е показателно за ветровете, които ще духат в България през тази година и трябва да ги наблюдаваме. Сагата с Младенов е симптоматична с това дали ще продължава американизацията на региона на Балканите. ... Бойко Борисов има подкрепа от САЩ. Президентът Румен Радев започна да говори изключително активно за инициативата "Триморие". Главният прокурор Иван Гешев намира контакт със западните партньори. ДПС е евро-атлантически ориентирано. Един от основните процеси е дали България ще продължи да се придвижва към американска орбита".

 

Социологът не изключи двубой между Бойко Борисов и Румен Радев на предстоящите президентски избори, но подчерта, че Борисов не би бил в много добра позиция, защото настоящият президент има обществено доверие.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 18441 |29.12.2020 Д-р Антония Първанова: Като манипулират общественото мнение, поне да избираха по-умни говорители . 17| 5790 |14.12.2020 Първан Симеонов: Българите, които се гнусят от Кубрат Пулев, се гнусят от себе си . 78| 12736 |08.12.2020 В. Симеонов: Избори, когато над половината население е ваксинирано или когато заразата е овладяна . 5| 5081 |03.12.2020 Д-р Първанова: Борисов изглеждаше подпухнал, сякаш е прекалил с кортикостероидите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads