Реклама / Ads
3| 4176 |20.10.2023 НОВИНИ

Първата хуманитарна помощ за Газа влиза от Египет до дни

.
Ще тръгне ли хуманитарна помощ към ивицата Газа? Организацията на обединените нации заяви, че очаква първата доставка да се осъществи в следващите дни. На място е генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. 
 

ООН описа преговорите за отварянето на коридор за хуманитарна помощ като "напреднали" и "задълбочени". Египет казва, че е отворил своята страна на граничния пункт “Рафах” към Газа - египетските държавни медии съобщиха, че ГКПП “Рафах” към Газа ще бъде отворен за няколко часа в петък, но Израел каза, че тепърва предстои въпросът да бъде обсъден.

 

В сряда САЩ заяви, че е постигнато споразумение 20 камиона с хуманитарна помощ да бъдат пуснати в Газа през “Рахаф”. В момента десетки камиони, превозващи гориво и хуманитарни стоки, са паркирани от египетската страна и чакат пунктът да бъде отворен. Според агенция “Ройтерс” чакащите на границата товарни автомобили са над 100. 

Споразумението беше постигнато, след като топдипломатът на САЩ Антъни Блинкен прекара 9 часа в телефонен разговор с премиера Бенямин Нетаняху в опит да го убеди Израел да допусне изпращането на хуманитарна помощ, но и тогава Тел Авив не предостави гаранции, че ще се въздържи от нанасяне на удари в района на "Рахаф".

Има само два други гранични пункта от и към ивицата Газа - Ерез, пропускателен пункт за хора между Израел и Северна Газа, и Керем Шалом, който е предимно за търговски стоки между Израел и южна газа. И двата в момента са затворени.

 

Сега "Рафах" е единственият пропускателен пункт, от който може да влезе хуманитарна помощ в ивицата Газа. 

 

Жулиет Тума от агенцията на ООН за палестинските бежанци, UNRWA, казва, че през последните няколко седмици Газа се е "превърнала в адска дупка". Говорейки пред BBC Newsday, тя призова обсадата на Газа да бъде вдигната, тъй като цивилните се нуждаят незабавно от хуманитарни доставки. След атаката на "Хамас" над Израел на 7 октомври Тел Авив блокира всякакви доставки до ивицата. Организации се опасяват, че цивилното население няма достъп дори до достатъчно питейна вода и предупреди за началото на епидемия и разпространението на болести. 

 

Тума добави, че "часовникът тиктака“ и че не знае кога ще бъде отворен граничният пункт Рафа.

 

На въпроса какво ще се направи, за да се гарантира, че помощта няма да попадне в ръцете на “Хамас”, тя каза, че UNRWA има “строги системи за контрол и наблюдение“, тъй като 13 000 служители на организацията предоставят помощ само на хора, които се нуждаят от нея

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4437 |20.10.2023 Зеленски: Двупартийната подкрепа от страна на САЩ е невероятно окуражаваща за Украйна и армията ни . 1| 4329 |20.10.2023 Проф. Илко Гетов: Не се предвижда връщане на хартиената рецепта . 5| 7657 |20.10.2023 Министър Шалапатова алармира: Неактивните хора на пазара на труда са 1 050 000 . 2| 7345 |20.10.2023 Румен Драганов за ФрогНюз: Клиентите, които се отказаха да пътуват до Близкия изток, ще загубят парите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads