Реклама / Ads
0| 3272 |08.12.2022 НОВИНИ

За първи път в 200-годишната история на Перу! Жена застава начело на държавата

.
Перу
За първи път в 200-годишната история на страната жена ще бъде президент. Това е 60-годишната Дина Болуарте. Тя е юрист по образование. Тя положи клетва и застана начело на южноамериканската република. Страната има богата културна антропология. Там се е зародила империята на инките. Перу е президентска демократична република с многопартийна система. Според конституцията президентът е първи в правителството и се избира за период от 5 години.
 

Начело на Перу вече е Дина Болуарте. Тя е юрист по образование и беше вицепрезидент на страната. Тя е първата жена на този пост в 200-годишната история на Перу.

 

До встъпването на Болуарте се стигна, след като в страна имаше няколко политически кризи, които предишният президент предизвика. Педро Кастильо е арестуван след осуетения му опит за разпускане на парламента. Той управляваше от 16 месеца. Опита се да обяви извънредно положение в страната и да въведе вечерен час. Парламентът не се подчини и го свали от власт. По време на управлението на Кастильо, срещу него започнаха шест разследвания. Имаше два неуспешни опита за импийчмънт и се смениха 5 правителства. В момента народът на Перу е разединен.

 

Кастильо се опита да разпореди разпускането на парламента. В обръщение към нацията, произнесено от президентския дворец, Кастильо, който е представител на левицата, обяви, че Конгресът се разпуска временно и се създава правителство с извънредни правомощия. Той обяви организирането на избори за нов Конгрес в най-кратки срокове. Той щеше да има конституционни правомощия, за да изготви нова конституция за период от девет месеца.

 

Кастильо каза, че действа така в отговор на исканията на народа и че иска да установи  правова и демократична държава. До учредяването на новия парламент правителството трябваше да действа с президентски декрети. Случващото се бе определено като опит за преврат, тъй като Кастильо нарушава конституцията на страната и действията му са незаконни. В последствие Кастильо беше импийчнат и арестуван.

 

Със 101 гласа срещу и само 6 гласа в своя подкрепа Кастильо беше свален от поста. Той напусна президентския дворец, а малко по-късно беше арестуван по обвинение за преврат.

 

Новият президент Дина Болуарте обяви, че приема поста, като знае за огромната отговорност, която нося. Тя призова за политическо примирие, за да може да състави правителство на националното единство.

 

В столицата Лима имаше сблъсъци между поддръжници и противници на президента.

 

Република Перу е с площ 1 285 220 km². Столица е гр. Лима (6.4 млн. жители). На 28-ми юли 1821г. Хосе де Сан Мартин провъзгласява независимостта на Перу. Територията на Перу е разделена на 194 провинции (provincias), които са обединени в 26 региона.

 

Перу е световноизвестна със своите паметници от миналото. Културите на Чиму, Чаван, Инка и др. са оставили след себе си немалко исторически загадки – величественият град Мачу Пикчу, дворци, мавзолеи, пирамиди и множество постройки в долината Ламбаске. В пустинята Наска се намират както световноизвестните загадъчни рисунки, така и многобройни паметници на индианската култура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3140 |08.12.2022 Кандидат-премиерът на ГЕРБ се среща с БСП и ДБ за първия мандат . 4| 2996 |07.12.2022 Даниел Лорер: Борисов е различен сутрин и вечер, няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ . 1| 4723 |07.12.2022 Най-голямата корабна трагедия в историята: Потапянето на “Вилхелм Густлоф” и Кехлибарената стая . 6| 2958 |07.12.2022 Пеканов: Първият транш от парите по Плана за възстановяване идват следващата седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads