Реклама / Ads
9| 5285 |25.02.2016 НОВИНИ

За първи път Българската и Руската църква с обща канонизация

.
За първи път духовенствата на българската и на руската църква канонизират съвместно светец. Церемонията продължава в момента с литийно шествие в София.
 

За 2000 години две православни църкви за пъри път правят съвместна канонизация. За последно през 2011 година Българската църква канонизира за светци жертвите в Баташкото клане. Но сега е различно, съобщи НТВ.

 

Архиепископ Серафим е почитан в Русия, и познат у нас, тъй като голямата част от живота си прекарва в България. Литийното шествие започна от Руската църква в София, където той погребан. Начело на шествието са патриарх Неофит, митрополитите ни, представители на руската църква и гвардейците. След броени минути всички ще влязат в храм-паметник „Александър Невски”, където ще бъде извършено т. нар. „Всенощно бдение”. 

 

Тук вярата носят всички. Потокът от хора в руската църква не стихва през целия ден. Всеки, който е влязъл в храма има едно желание - молитвите му да бъдат чути. Тук вярата се крие и зад написаните хиляди редове. За да спазим вярванията, ние също написахме писмо с молитвите и желанията ни. Но какво си пожелахме, традицията повелява да го запазим в тайна.

 

От години вярващите слизат в криптата на храма до гроба на архиепископ Серафим, за да се помолят. Там те пишат писма с желания. Николай идва чак от Русе.

 

„Всичко е до мисълта в главата, ако пожелаеш нещо адски силно, то се получава един ден”, казва Николай.

 

Свидетелствата за сбъднатите чудеса са безброй. Хора намерили спасение от тежко заболяване и други, изпаднали в безизходица, които след това са променили живота си. Съвместна комисия от българска и руска страна в продължение на години проучвали всички тези доказателства. И стигнали до единното решение архиепископ Серафим да бъде обявен за светец.

 

„Където и да пребивава, което и място на света да бъде, животът е този, който спасява човек”, казва Варненският митрополит Йоан.

 

„Правилото е, че светеца се канонизира в тази църква, към която е принадлежал”, обяснява архимандрит Филип от Руската църква.

 

За провъзгласяването на архиепископа за светец в София пристигна руска делегация, която представлява руския патриарх Кирил.

 

„Мисля, че всеки светец обединява хората. Разделя ги грехът. Обединява ги светостта. Светостта, която е била въплътена от този руски йерарх на православната църква. Тя несъмнено ще свързва нашите народи”, обяснява Волоколамския митрополит Иларион.

 

Владика Серафим пристига в България през 1921 г. Служи в София до края на живота си. Любим духновник става на българите и на руските емигранти заради грижите си към тях. Утре отново тук, в храма „Александър Невски” ще бъде обявено по време на света литурция, че архиепископ Серафим вече е светец.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4677 |23.02.2016 Турция отзова първия ни секретар от консулството в Истанбул . 10| 4233 |18.02.2016 Томислав Дончев: Не за първи път се прекратяват обществени поръчки . 1| 4360 |17.02.2016 В Народното събрание - първи вот на недоверие за "Борисов 2" . 7| 4496 |03.02.2016 Стрелча: Евстатиев да е първият политик в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads