Реклама / Ads

1| 2818 |01.12.2021 НОВИНИ

В първия работен ден: „Грийнпийс“ черпи новите 240 с по една студена „Въглищна вода“

.
Източник: БГНЕС
В първия работен ден на новите народни представители „Грийнпийс“ – България ще ги посрещне с почерпка – по една бутилка „Въглищна вода“ – с призив за запазване на водните блага на страната.

През изминалата година организацията изготви два доклада, които показват сериозния натиск, под който се намират водите на България от въглищната индустрия, както по отношение на замърсяване, така и по отношение на експлоатиране на водните ресурси.

 

„Същевременно служебното правителство заложи 2038 г. като „индикативна“ крайна дата за използването на въглища в Националния план за възстановяване и устойчивост. Дата, която противоречи на препоръките на международната научна общност и поетите ангажименти по международни договори като Парижкото споразумение за климата, както и е в разрез с анализите и прогнозите от двата скорошни наши доклада и екологичните цели на Рамковата директива за водите в Европейския съюз“, посочват от „Грийнпийс“-България.

 

„За да се задържи световната температура до 1,5°C и така да се избегне стремително задълбочаване на климатичната криза, както и за да бъдат пощадени българските води, е необходимо крайната дата за въглищата – най-замърсяващото и допринасящо за парниковите емисии изкопаемо гориво – да е не по-късно от 2030 г.“, твърдят от организацията и допълват:

 

„Изключително притеснени сме от рисковете за водите на България и по тази причина ще отправим апел към новите депутати – да поемат твърд ангажимент за запазването на водните блага и за определянето на по-ранната дата – 2030 г., спрямо която да се планира разумен и справедлив преход към използване на възобновяема енергия без изгаряне. За да бъде по-личен апелът, сме приготвили специална серия „Въглищна вода“ – общо 7 различни вида вода от басейни, които са или изложени на замърсяване, или екологичните водни минимуми в тях са засегнати заради големите количества вода, използвани от въглищната индустрия, и климатичната криза. Макар тази вода да не става за пиене, се надяваме депутатите „да отпият“ студената глътка на отговорността още в първия си ден и да бъдат съвестни в своите решения. Бутилки ще има за всеки депутат, който пожелае да се информира за проблема“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 2466 |22.11.2021 При 100% обработени протоколи: Радев печели изборите с двойна преднина . 14| 2585 |22.11.2021 При обработени 99.82% от протоколите: Радев отвя Герджиков с 66.70%, кандидатът на Борисов събира 31.82% . 22| 4746 |15.11.2021 99.51% обработени протоколи: ПП първа сила. Ще има 7 партии в НС . 14| 3072 |15.11.2021 При 93% обработени протоколи: ПП остават първи, разликата с ГЕРБ - близо 3%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ