Реклама / Ads
3| 5236 |06.11.2012 НОВИНИ

Първолаците ще учат за цената и парите

.
Като задължителен предмет от 1 до 7 клас учениците ще учат "Технологии и предприемачество". Това е залегнало в новите учебни програми, които ще влязат в сила със закона за училищното и предучилищното образование.
 

Новият предмет ще замени досегашните "Домашен бит и техника", който се изучава от 1 до 4 клас, "Домашна техника и икономика" – в 5 и 6 клас, и "Технологии", изучаващ се в 7 клас.

Промените ще бъдат и в съдържанието на предмета, тъй като те ще са съобразени с промените, настъпили през последните години в обществото и бита на хората, обясни заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. Тя допълни, че днес вече се използват нови инструменти, нови домакински уреди, електронни магазини, електронни плащания и др.

Акцентът в новите програми е "учене чрез правене", т.е. всеки проект ще се извършва с игри и творческа дейност. Целта е материалът да бъде разбран и приложен в практиката, подчерта Дамянова.

От новия предмет ще отпадне изучаването на билки и обясняването на техните значения. Децата вече няма да учат, как да използват радиокасетофон и електрическо фенерче.

"Считам, че е немислимо едно дете на две години, което знае, как се пуска компютъра, да го учим в първи клас, как да пуска електрическо фенерче", коментира Милена Дамянова.

Ще отпадне и изучаването на електрическата инсталация, което е залегнало в учебниците между 5 и 7 клас, както и няма да се налага децата да правят метални свещници.

"Считам, че не всички ученици ще станат механици, дърводелци и техници", обоснова промените Дамянова. Тя добави, че всички дейности ще бъдат насочени по-скоро към кариерното ориентиране на малчуганите.

Изключително много са темите, които касаят предприемачеството, допълни тя. Още в първи клас децата ще се научат що е то цена и пари.

По думите ѝ учениците трябва да разбират, че за изработването на едно изделие са необходими финансови средства, а значението на различните продукти и изделия ще се обяснява чрез организирането на училищни базари.

Дамянова обясни, че още в първи клас ще се показват формите на парите – лев и стотинка.

Следващите нови учебни програми, които образователното министерство подготвя, ще бъдат по изкуства и физическо възпитание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5176 |02.11.2012 Замразяването на цената на тока не било предизборен ход . 37| 6665 |24.10.2012 Вл. Горанов: Не теглете парите си от банките . 16| 5327 |23.10.2012 Пак не стигат парите за институти на БАН . 16| 5212 |05.10.2012 Дянков vs Масларова за парите в бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads