Реклама / Ads
0| 3135 |14.06.2022 НОВИНИ

Пътищарите плашат: Ако въпросът с парите не се уреди, от 30 юни спираме дейност

.
Източник: БГНЕС
Ако въпросът с парите за пътно строителство и ремонти не бъде решен, от 30 юни фирмите, занимаващи се с тази дейност, ще спрат работа. С това плашат от Българската браншова камара "Пътища" в свое писмо.
 

От него става ясно, че "няма яснота дали до 30 юни 2022 г. ще бъдат разплатени дължимите към бранша средства". От там припомнят, че плащания по 50% от дължимите за последната година суми по договорите за текущ ремонт и поддържане са били размразени, а освен това са подписани договори, с които останалата част ще бъде изплатена, след направена проверка на изпълненото и договорите от междуведомствена работна група. Резултати от такава проверка обаче няма, алармират пътищарите. 


"Бездействието на държавните институции и властимащите ще доведе до стотици милиони загуби за държавата. Българска браншова камара „Пътища“ напомня, че след изтичането на поставените, в споразуменията от ноември 2021 г. срокове, а именно 30.06.2022 г., пътно-строителните фирми могат да потърсят по съдебен път главниците ведно със законоустановените лихви и да предявят претенции за пропуснати ползи. Подобни действия ще натоварят допълнително бюджета на държавата с разходи в размер на 150 млн. лв.", посочват от ББК "Пътища". 


Българска браншова камара "Пътища“ сигнализира и за сериозни рискове в изпълнението на редица други инфраструктурни проекти, изпълнявани с държавни и европейски средства. Забавените разплащания по проектите с държавно финансиране водят до невъзможност за изпълнението им в поставените от Възложителя срокове. Неуредените въпроси, свързани с "ин хаус“ договорите, както и липсата на индексация по договорите с публични изпълнители, допълнително влошават обстановката.


Исканията на управителния съвет на ББК "Пътища", е в предстоящата актуализация на бюджета да бъдат предвидени пари за ремонт на пътищата и заплашват, че "вливането на стотици български граждани в социалната системата ще бъде Ваша"

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3476 |10.06.2022 Рашков пита защо МРРБ не е поискало от съда да каже законни ли са договорите с пътищарите . 0| 3030 |07.06.2022 Въпросът за военната помощ за Украйна е приключен, категоричен е Белев . 0| 3432 |10.05.2022 ”Въпросът е кой прави шантажът?”. Превозвачите непреклонни - спират работа . 0| 3593 |07.05.2022 Рибарски: Ако въпросът с ембаргото опре до кокал, ще има вето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads