Реклама / Ads
2| 4207 |25.05.2017 НОВИНИ

Пациентските организации: Стоп на агресията над медици

.
МБАЛ „Бургасмед“
Пациентски организации „Заедно с теб“ остро осъдиха агресията над медиците от МБАЛ „Бургасмед“. Жертва на насилие от страна на 20-годишен пиян и вероятно дрогиран пациент станаха двама лекари и част от персонала на МБАЛ ”Бургасмед”. Това е пореден случай на насилие над медици.
 
Докога ще нападат спешни екипи в спешните отделения? Докато няма да има правила за работа, изисквания за безопасност на екипите – охрана, паник бутони, помещения за изолация на буйстващи пациенти. Какво се случва с отменения от съда Стандарт по Спешна медицина?, задава поредица от въпроси Пенка Георгиева от Пациентски организации.

Очакваме от Министерство на здравеопазването да бъдат предприети адекватни действия за защита на лекарите и професионалистите по здравни грижи по време на изпълнението на задълженията им. Призоваваме пациентите да уважават лекарите, които ни спасяват!, заявява още Пенка Георгиева.   

Тя повдига проблема и с решенията на ТЕЛК.  Върховният административен съд отмени текстове в действащата наредба, по която работят Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК).

Георгиева споделя, че към Пациентски организации „Заедно с теб“ последните дни са се обърнали много пациенти, разтревожени от факта, че в инструкциите на Министерство на здравеопазването липсват указания по каква методика лекарите от ТЕЛК ще определят крайния процент трайно намалена работоспособност (вид и степен на увреждане). Очевидно това не може да става по отменения от ВАС нормативен акт.

Работата на лекарите в ТЕЛК е затруднена и е усложнен достъпът на пациентите до адекватно определяне на степента на увреждане, коментира Пенка Георгиева.

Пациентите се обръщат към нас с въпросите дали ще получат решение без определен краен процент и дали ще са законни такива решения на ТЕЛК.
Правните недомислици създават тревога у нас, напрежение сред лекарите, както и негативно отношение на обществото към хората с увреждания, заяви Пенка Георгиева.

Очакваме от ръководството на Министерство на здравеопазването спешни мерки за промени в законодателството за медицинската експертиза.

Настояваме за работна среща, в която да бъдат обсъдени притесненията на лекарите от ТЕЛК и на пациентите.

Пациентски организации „Заедно с теб“ заставаме изцяло зад лекарите в ТЕЛК и подкрепяме исканията им за цялостна реформа в действащата административна уредба, категорична е Пенка Георгиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4636 |05.05.2017 Румъния готова да стопира преговорите за Брекзит заради сънародниците си на Острова . 2| 4864 |04.05.2017 Обвиниха в безстопанственост бивш зам.-министър на външните работи . 4| 5366 |25.04.2017 Бандата на Куката биела стопани да продават земята си . 1| 4359 |13.03.2017 Освободиха директори на горски стопанства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads