Реклама / Ads
14| 4797 |20.01.2024 НОВИНИ

Пеевски призова държавата да действа за пълна вноска от "Лукойл"

.
Делян Пеевски Източник: БГНЕС
"Руската компания “Лукойл” за пореден път демонстрира незачитане на решенията на българския парламент и законите на страната, като е внесла 25 милиона лева по-малко за декември във Фонда (Фонд “Сигурност на електроенергийната система” – б.ред.), от който се компенсират разходите на хората за транспорт". Това заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията.
 

"Според Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт бе изчислено, че до днешна дата "Лукойл" трябва да внесе около 70 милиона лева за декември, а са внесени едва 45 милиона", посочва Пеевски, предаде БТА.





"Настоявам компетентните държавни органи незабавно да предприемат необходимите действия, за да съберат дължимите 25 милиона лева от компанията, като защитят интересите на държавата и хората", казва още председателят на парламентарната група на ДПС. Тяхна отговорност е да следят стриктно всеки месец компанията да си изпълнява задълженията към държавата.

 

"На “Лукойл” напомняме, че България е европейска държава и няма да допусне подобно унизително отношение от страна нито на “Лукойл”, нито от която и да е руска компания, структура или персона", се казва още в прессъобщението

По-рано днес БНР съобщи, цитирайки информация от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, че руската компания е внесла във фонда 45 милиона лева, което е по-малко от определеното от министерството на икономиката.





На 15 януари от министерството съобщиха, че със заповед на министъра на икономиката и индустрията вноската на "Лукойл" по чл. 1 от Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт за месец декември 2023 година е в размер на 69 904 372 лева.

 

През първата половина на януари 2023 г. депутатите увеличиха размера на месечната вноска във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" за произведени  в България нефтопродукти от руски петрол. Това стана с промени между първо и второ четене на приетия изцяло нов Закон за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4486 |20.01.2024 Акад. Денков: Позициите на "Възраждане" съответстват на интересите на държава, обявила ни за вражеска . 33| 7043 |20.01.2024 Байдън: Ако Русия успее да срине Украйна, какво мислите ще се случи в балканските страни? . 14| 4279 |20.01.2024 Борис Бонев: Евентуални предсрочни избори са една от опциите за София . 16| 6747 |20.01.2024 Христо Панчугов за ФрогНюз: Управлението е безалтернативно. Нито една от партиите не иска предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads