Реклама / Ads
5| 2761 |28.09.2022 НОВИНИ

Пеканов: България няма да обеднее. Ползите от приемането на еврото ще са повече

.
Не смятам, че България ще обеднее. Ползите ще са повече. Засилване на банковия надзор, повече доверие, по-висок кредитен рейтинг. Рисковете, които произтичат от притесненията на гражданите, могат да бъдат адресирани с кампанията. Европейските институции и механизми могат да служат като гарант за стабилност. Тече техническа подготовка на страната ни, за да може когато кабинетът вземе решението, да сме готови.
 

Това заяви пред bTV служебният вицепремиер Атанас Пеканов. 


По думите му ще бъде засилен банковия надзор, ще има повече доверие към страната ни и по-висок кредитен рейтинг. 


Пеканов бе на посещение в Хърватия, която се готви за приемане на еврото от 1 януари 2023 г. По думите на Пеканов процесът в Загреб върви успешно и без особени сътресения. 


"Има механизми за покачването на цените - двойни цени, за да може да се сравнява. Това ще продължи и след въвеждане на еврото за период от една година. Еврото в Хърватия ще стане официална валута от 1 януари 2023 г. и тогава ще може да се използва. В момента има само двойно показване на цените във всички търговски обекти. Не бих казал, че има закръгляне на цените. Не се наблюдава допълнително покачване на цените извън това, което се наблюдава в останалите европейски страни. Допълнителният ефект от приемането на еврото върху инфлацията е от сорта на 0.2 - 0.5 процента", посочи Пеканов.


Седем работни групи у нас се занимават с техническата подготовка на страната ни за приемане на еврото, обясни Пеканов. Трябва да бъде написан закон, който да бъде одобрен от работещ парламент. 


"12 институции в Хърватия следят за защита на потребителите. Комуникационната кампания също се подготвя, за да може гражданите да са осведомени за ползите, как функционира еврозоната и др. Трябва да сме честни за рисковете и как институциите ще ги адресират", посочи Пеканов.


Първият транш по Плана за възстановяване се очакват през есента. Процесът се движи успешно, увери още Пеканов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2726 |28.09.2022 Катастрофира автобус на столичния градски транспорт. Няма пострадали . 9| 10093 |27.09.2022 ДАНС през 2017 г: ”Балкански поток” няма да донесе газ в България, но ще задуши Украйна . 3| 2741 |27.09.2022 Москва: Няма да преследваме руснаците, които бягат в чужбина от мобилизацията . 1| 2785 |27.09.2022 Весела Чернева: Референдумите в Украйна са съшити с бели конци, нито една държава няма да ги признае

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads