Реклама / Ads
3| 4040 |27.01.2020 НОВИНИ

Пещерняци продължават да търсят вода за Перник в Попов извор

.
Източник: фейсбук
Пещерняци продължават да търсят вода в огромната нова пещерна система на Попов извор за нуждите на Перник. За напредъка на проекта съобщи екологът Атанас Русев във Фейсбук. Ето и неговият разказ:
 

На 22 януари 2020 г., след много трудно и опасно проникване, заедно с Кирил Русев, Станислав Бонев, Пепи, Алексей Жалов, Боби и Пешо(Гявола) - тиловаци, успяхме да проникнем в огромната нова пещерна система на Попов извор. Досега това беше една от най-големите загадки за спелеолгията у нас с над 40 години усилия и опити от различни поколения спелеолози, коствали и човешкия живот на Георги Антонов - Жорж през 1981 г. при опит за гмуркане в пещерния сифон.

 

Успяхме да проникнем сумарно повече от 400 м. навътре в една огромна нова пещера. Галерията-колектор, по която се движи подземната река, е с минимални размер 7х7 метра, на места достига повече от 15 метра височина, има подземни зали на други нива, открихме и 2 етажа със сухи, големи по размер галерии над подземната река, един приток на друг подземен поток... Никъде не стигнахме край, напротив - напред се виждат десетки метри големи галерии и разклонения, без изглед да спрат. Потенциалът на тази огромна пещерна система е над 30-40 км, все още неоткрити и неизследвани!

 

Проникването е и част от нашите усилия относно решаване за кризата с водата в гр. Перник, с оглед оценка на водните ресурси на подземната река в пещерата и характера на самата пещера. Без изследването на втория по големина извор в района след Врелото (в момента 180 л/с), няма как да разберем какво може да очакваме от извора като воден ресурс. Досега само гадаехме. Сега знаем, че този извор може да провежда и над 1000 л/с (както проверихме се е случвало в миналото през 1971 г.). А съвсем скоро, дебитът му от 15-30 л/с (както е в момента) ще нарасне на над 100 л/с.

 

И другият важен извод, е че вътре са се акумулирали огромни количества вода - между 5000 и 10000 м3 вода - видяхме мястото където са били. Подземната река е била напълно баражирана от чакълите на р. Струма на повърхността и голяма част от нея винаги е оставала скрита като дебит. При проникването успяхме и да направим нещо много важно - да разчистим пътя на подземната река от едно срутване с големи каменни блокове вътре в пещерата. Сега подземната река е напълно проводима и очакваме да повиши дебита си след няколко дни при голямото затопляне, което идва.

Благодаря на всички. Изследването продължава.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4353 |26.01.2020 Още търсят от къде е токсичното замърсяване на р. Марица . 11| 5099 |17.01.2020 Упорито се търсят кадри за АЕЦ ”Козлодуй” докато американска компания го ремонтира за 63,5 млн. лв . 1| 5160 |10.12.2019 Забраната е вдигната, строежите на къмпинг ”Арапя” продължават . 8| 11663 |09.12.2019 Ивайло Цветков: Ако десните така продължават, Борисов ще управлява докато си иска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads