Реклама / Ads
0| 2634 |20.09.2022 НОВИНИ

Пестеливците на ток в Гърция ще вземат по-големи субсидии

.
Гърците, които намалят потреблението си на електроенергия през зимните месеци, ще бъдат възнаградени от държавата с по-големи субсидии. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от агенция "Ройтерс".
 

От миналата година Гърция използва държавни средства, за да помогне за намаляване на сметките за електроенергия за домакинствата и бизнеса, които се борят да се справят със скока на цените, които достигат рекорди на фона на продължаващата в Украйна война. 


Наред със субсидиите, Гърция наложи таван на плащанията към производителите на електроенергия, за да отрази техните реални производствени разходи, като на практика премахна допълнителната такса върху сметките за електроенергия. От юли това е осигурило повече от 2 милиарда евро.


Кабинетът на Мицотакис ще предложи на гражданите постепенни субсидии като стимул за намаляване на потреблението на енергия. 


"Колкото повече енергия спестите в сравнение с миналогодишната сметка... толкова по-голяма субсидия ще получите“, каза Мицотакис.


Миналата седмица Европейската комисия предложи мерки, изискващи от страните от ЕС да намалят потреблението на електричество по време на пиковите часове на цените и да принудят фирмите за изкопаеми горива да споделят печалбите.


Мицотакис каза, че правителството ще обложи неочакваните приходи на гръцките рафинерии и ще използва постъпленията, за да предложи повсеместни субсидии за нафта за отопление.


Гърция, която изгаря повече от 40% от своя газ, за ​​да генерира електричество, намали вноса на газ от руски тръбопроводи и увеличи капацитета за съхранение на единствения си терминал за втечнен газ, за ​​да предотврати евентуален бъдещ недостиг на синьо гориво. Някои газови централи също ще тестват способността си да преминат към петрол по-късно този месец.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3236 |20.09.2022 ICGB ще предлага на търгове част от капацитета по тръбата с Гърция от 1 октомври . 2| 3034 |20.09.2022 Пускат газовата връзка с Гърция на 1 октомври . 0| 2658 |19.09.2022 Официално: Откриват интерконекторът с Гърция на 1 октомври . 1| 2775 |16.09.2022 Интерконекторът Гърция-България вече има Акт 15

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads