Реклама / Ads
11| 6512 |18.08.2023 НОВИНИ

Петър Чолаков, DW: България създава рискове за Шенген - фалшиви паспорти, руски агенти, корупция, убийства

.
Източник: БГНЕС
Рисковете, които България създава за Шенген, са реални. Фалшиви паспорти, руски агенти, корупция, убийства. Фактите показват страната в крайно неблагоприятна светлина. Дали не е време да забравим за Шенген?

Това написа в свой анализ за Дойче веле политологът Петър Чолаков. Вижте и целия текст:

 

"България твърди, че отдавна е изпълнила формалните изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. С това продължават да не са съгласни Австрия и Нидерландия. Резултатите, които България е постигнала и готовността ѝ за присъединяване към Шенген, ще бъдат проверени през септември от специална мисия с участието на двете страни.

 

Български паспорти за турски граждани

 

Най-добре е обаче България да забрави за Шенген. Тази седмица бе оповестена информация за престъпна схема за издаване на български визи „тип D” за турски граждани, в която е замесен началникът на дирекция „Миграция” към ОД на МВР-Разград. Този тип визи силно улесняват получаването на българско гражданство. Лица с български паспорт могат свободно да се движат и пребивават на територията на ЕС. Рисковете, които престъпната схема създава, както за българската, така и за европейската сигурност са реални.

 

Схемата, която представя кандидатката за Шенген България в твърде неприятна светлина, едва ли е изолиран случай. За корупцията в родната полиция и политическия „елит”, за инфилтрацията на службите за сигурност от руски агенти има много свидетелства, години наред.

 

Руските интереси

 

Тази седмица стана ясно, че трима български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Русия, са задържани още през февруари във Великобритания. Обвиняемите са притежавали фалшиви паспорти, лични карти и други документи за самоличност за поне девет европейски държави. Един от тях, Орлин Русев е бил в миналото и съветник в българското Министерство на енергетиката - сфера, в която руските геополитически интереси у нас са особено агресивни и активни.

 

„Сигналът, който ни се дава от Лондон, е да вземем мерки и решим въпроса с проникването на руско влияние в нашите институции, тъй като това ни прави ненадеждна страна”, коментира случая бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов пред бТВ.

 

Съдебната система

 

Мониторинговите доклади (МСП), които ЕК в продължение на 15 години изготви за реформата в съдебната система и спазването на принципа за върховенството на правото в България, показаха, че напредък в тези области има, но той остава незадоволителен.

 

Скандалното назначаване и освобождаване на главния прокурор Иван Гешев оставиха силни съмнения за това, че политическият елит продължава да се меси и разпорежда в уж независимата съдебна власт.

 

Петьо „Еврото“

 

Не по-малко скандален е случаят с бившия следовател Петър Петров – Еврото, чието име е замесено в изнудване, корупция, отнемане на бизнеси и др. Посетители на „тържището“ за корупция и престъпни услуги изглежда са били включително самият Гешев и наследника му на поста главен прокурор Борислав Сарафов. Петров все още не е задържан.

 

Убийството на Алексей Петров

 

Показното убийство на Алексей Петров е емблематично за сенчестия български преход към демокрация, както и за генезиса на днешния политически и бизнес елит. Алексей Петров имаше много шапки, много лица: сътрудник на ДАНС, бивш бизнес партньор на Бойко Борисов – чиято собствена биография от годините в СИК до „Барселонагейт” е осеяна с тъмни петна – застраховател, каратист…

 

Това бе третият атентат срещу „Трактора” или „Октопода”. Както в практически всички подобни случаи досега у нас поръчителите не бяха разкрити, а осъденият за втория атентат срещу него (2015) Роман Логвиненко бе пуснат предсрочно на свобода през май 2023."

 

***

 

Автор: Петър Чолаков, Дойче веле

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2312 |18.08.2023 България запълни предсрочно на 90% ”Чирен” за зимата . 1| 2481 |18.08.2023 Журналистът Йово Николов: Разкритията на поръчкови убийства в България е 0,01% . 5| 4171 |18.08.2023 Министър Тагарев: Русия използва случаи като този с Алексей Петров да вреди на България . 4| 2377 |17.08.2023 Министър Славов обсъди с представители на еврейската общност в България мерки против антисемитизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads