Реклама / Ads
1| 2322 |18.08.2023 НОВИНИ

България запълни предсрочно на 90% ”Чирен” за зимата

.
Чирен
Българското газово хранилище ”Чирен” е запълнено 90% с газ повече от два месеца по-рано от поставения от ЕС срок за осигуряване на запаси за зимата.

От данни, публикувани на платформата на неправителствената организация "Газова инфраструктура Европа" в петък, става ясно, че целта е постигната на 16 август, едновременно с достигането на запълняемост от 90% средно за ЕС.


Асоциацията, която следи количеството природен газ в газохранилищата на 22 европейски държави, които разполагат с такива, съобщи, че по данни, получени към 16 август, средно резервоарите са запълнени до 90.12%, а българският - "Чирен", до 90.06%.


До момента само 6 европейски държави продължават да помпат газ, за да достигнат минимума - Белгия, Унгария, Дания, Франция, Латвия и Румъния. Всички останали са надминали целта от 90%, като в Испания резервоарите са заредени до 99.98%.


В момента всички европейски държави продължават да нагнетяват газ в хранилищата си с изключение на Швеция, която е спряла на 95.29%.

 

Европейската комисия задължи държавите членки да си осигурят поне 90% в подземните хранилища преди 1 ноември, за да си гарантират газ през зимата.


Регламентът за това беше приет миналия май като част от мерките за повишаване на енергийната независимост на ЕС от руските доставки на горива, след като "Газпром" прекрати договорите на няколко държави, сред които и България, а повредата на газопровода "Северен поток" практически намали дела на руския внос под 10%.


Миналата година държавите от ЕС трябваше да си осигурят запаси от поне 80% от капацитета на подземните си газови хранилища, което беше постигнато на 30 август - две седмици по-късно от тази година.

 

Тогава България значително изоставаше от средните нива на газовите запаси в Европа, като успя да постигне целта от 80% на 12 октомври.


След това българските власти многократно се оправдаваха за поскъпването на цената на природния газ заради скъпото гориво, което е трябвало да купуват, за да изпълнят европейския норматив.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2489 |18.08.2023 Журналистът Йово Николов: Разкритията на поръчкови убийства в България е 0,01% . 5| 4194 |18.08.2023 Министър Тагарев: Русия използва случаи като този с Алексей Петров да вреди на България . 4| 2394 |17.08.2023 Министър Славов обсъди с представители на еврейската общност в България мерки против антисемитизма . 1| 2420 |17.08.2023 ЕК настоява убийството на Алексей Петров да не се смесва с приемането на България в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads