Реклама / Ads
14| 5046 |08.07.2014 НОВИНИ

Петър Стоянов: Плевнелиев ще се справи с трудната задача

.
Една демокрация е силна, когато използва всички свои власти - когато едно правителство е изчерпало своя потенциал и вече няма подкрепата на парламента, тогава идва ролята на президента, който трябва да се възползва в пълна степен от своите правомощия. Това коментира пред БТВ Петър Стоянов, юрист, президент на България в периода 1997-2002 година.
 

Аз още миналата година бях казал, че трябва да пазим повече президента и президентската институция, защото в подобни политически кризи каквато наблюдаваме за втори път през последната година, той остава единствения конец, на който се крепи стабилността в управлението на държавата. Силата на партиите е докато те са единни и заедно и поддържат едно или друго правителство и докато има парламент, след като той се разпусне тогава този, който може да действа на политическата карта е президентът.

Когато Росен Плевнелиев беше избран за президент, той нямаше политическия опит и знанието за нещата как се случват нещата в политиката, той не беше член на партия и допреди да стане министър в предишния кабинет се беше занимавал с негов си частен бизнес.

Аз леко се съмнявах дали тази негова неопитност ще е за добро или за лошо. Слава Богу, днес президентът показва едно завидно хладнокръвие и зрялост в действията си, още повече в ситуацията на атаките, на които е положен постоянно от една или друга страна. Петър Стоянов призна, че когато той е трябвало да състави служебно правителство след събитията през 1997 година, той е имал много по-голям комфорт относно действията си в сравнение с президента Плевнелиев в този момент.

Той обясни, че е събрал политическите сили на консултации, за да може след това при избора, който той да направи за служебния кабинет, да има някаква доза приемственост и съгласие за водените политики. Според Петър Стоянов президентът Плевнелиев ще се справи с трудната задача, която стои пред него, за втори път в неговия мандат да състави служебно правителство. Той допълни, че само се надява политическите процеси в страната да се развият така, че подобно съставяне на кабинет да не се наложи за трети път.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5131 |08.07.2014 Петър Стоянов: Някой иска България да е сива зона . 28| 4921 |07.07.2014 Плевнелиев иска бърза ревизия на бюджета . 19| 5384 |03.07.2014 Д. Стоянов: Готов съм да преглътна личното си его, за да има националисти в НС . 30| 5946 |29.06.2014 Евгени Бакърджиев: Петър Стоянов няма да иска да е премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads