Реклама / Ads
1| 2452 |01.05.2023 НОВИНИ

Петър Витанов и Крум Зарков за 1 май: Нужен е нов „трудов договор“ на БСП с левите хора

.
Русе
Ръководителят на делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов и правосъдният министър Крум Зарков бяха гости на тържествата в Русе по случай Международния ден на труда и участваха в дискусия, посветена на политическото представителство на трудещите се. С тях темата обсъждаха директорът на „Фридрих Еберт България“ Жак Папаро, младежи, студенти, членове на местната организация на БСП и синдикати.

„Актуална е нуждата от гаранции срещу несигурността на работното място – защитата и добрите условия на работа, както и справедливото заплащане, трябва да са предмет на непрекъсната борба, смята Зарков. Витанов добави, че за да се случи това е нужно сътрудничество между социалистическата партия, работници и синдикати и той вижда такова в редица европейски държави.

 

„Не е нормално да има толкова работещи бедни, а големият капитал да се разпределя между шепа хора. Днес има необходимост повече от всякога да говорим за равенство, защото едни работят и не могат да платят сметките си, а други стават свръхбогати на техен гръб“, каза ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов.

 

„На нашата партия ѝ отива повече да се занимава с Кодекса на труда, отколкото с Изборния кодекс. Именно в Кодекса на труда се определят параметрите на трудовия договор. Ако приемем, че всяка партия има за работодател своите избиратели и получава като възнаграждение за труда си техните гласове, то очевидно БСП има много какво да подобри в този аспект. Дошло е време БСП да предложи „нов трудов договор“ с левите хора в България“, каза Крум Зарков.

 

В хода на дискусията бе поставен въпросът за предизвикателствата пред БСП в ролята ѝ на най-големия представител на трудещите се:

 

„БСП е партия на онези, които изграждат нашата страна, на онези, които имат право да бъдат победители, защото всекидневно вграждат труда си в сградата на общото ни бъдеще. Силна защита на работещите изисква силна БСП“, смята Зарков.
„Когато БСП е пета сила в страната, тя няма сила да промени нищо. Затова е особено важно да се върне там, където ѝ е мястото“, добави Витанов, според когото социалистическата партия трябва да приобщава, а не да отблъсква; да съдейства, а не да монополизира.

 

Социалистическата партия повече от всяка друга е длъжна да дава инициативата на младите хора. Младите хора на днешна България са повече солидарни с другите, повече социално чувствителни, повече непримирими към несправедливостта, отколкото мнозина си мислят, смятат още социалистите.

 

Зарков и Витанов са категорични, че левицата е носещата колона на българската политика и само наличието на силна социалистическа партия може да даде решение на политическата криза в страната.

 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2593 |30.04.2023 Адвокат Петър Славов: Натрупва се усещане, че парламентът забравя редовия гражданин . 1| 2470 |30.04.2023 Министър Зарков: Дебатът за домашното насилие се замърсява от други удобни въпроси . 6| 2709 |29.04.2023 Петър Витанов: Добре е БСП да обсъжда не само бюджета на държавата, но и този на партията, защото тя е във фалит . 0| 2346 |26.04.2023 Петър Витанов постави въпроси за „коридорите на солидарността“ пред двама еврокомисари в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads