Реклама / Ads
0| 3130 |15.06.2022 НОВИНИ

Петков: Всяко предложение за РСМ, което се отклонява от позицията ни, да минава през парламента

.
Кирил Петков Източник: БГНЕС
Всяко предложение от европейските ни партньори за Република Северна Македония, което се отклонява от рамковата позиция на България от 2019, да бъде препращано незабавно към комисията по външна политика на Народното събрание. Това решение ще гласува правителството на днешното си заседание, обяви министър-председателят Кирил Петков.
 

Решението ще задължава представителите на България в Комитета на постоянните представители и на Съвета "Общи въпроси" да не одобряват каквото и да е решение за Северна Македония, отклоняващо се от рамковата ни позиция, без изричното съгласие на Народното събрание.

 

"Така избягваме всякакви спекулации, че това правителство ще направи самостоятелно каквото и да е било по темата за Северна Македония и тази тема трябва да бъде решавана само от Народното събрание. С това този дебат би трябвало да приключи!", заяви премиерът Кирил Петков, цитиран от БНТ.


Решението на правителството, което в момента обсъжда кабинета, се състои от две точки:

 

1. Всяко предложение от страна на Френското председателство на ЕС, от държава – членка или от ЕК, свързано с одобряване на начало на преговорите за членство на РСМ и Албания, направена в рамките на подготовката или на заседание на Комитета на постоянните представители или на съвета Общи въпроси, което се отклонява от рамковата позиция на Министерски съвет от 2019 г., да се изпраща незабавно на Комисията по външна политика в Народното събрание.


2. Представителите на Република България в Комитета на постоянните представители и Съвета "Общи въпроси" да не изразяват съгласие с предложенията по точка 1 до обсъждането им от Народното събрание, а при отхвърляне от Народното събрание, да изразят отрицателна позиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2888 |15.06.2022 Отцепникът от ИТН Д. Петков: Казваха ни, че сме висококвалифицирани натискачи на копчета . 0| 3338 |14.06.2022 Линднер към Петков: Показахте лидерство в решаващ момент и се изправихте срещу „Газпром“ . 0| 3151 |14.06.2022 Петков: Използват всякакви черни, жълти, кафяви методи, но няма да ни спрат. Няма да искам вот на доверие . 0| 5726 |13.06.2022 Петков: Василев нямаше подкрепата на КПКОНПИ заради нежеланието на Трифонов и неговите аватари да му помогнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads