Реклама / Ads
5| 6784 |01.07.2014 НОВИНИ

А. Петрова: Двама от „Килърите” са на свобода, окончателно е

.
Варненският апелативен съд измени мерките за неотклонение на двама от подсъдимите по делото на „Килърите“. Парична гаранция в размер на 1000 лева за хижаря Райчо Стойнев и подписка за бившия полицай от Велико Търново Петър Атмаджов. Наблюдаващият прокурор Ася Петрова уточни пред Фрог нюз, че решението е окончателно и не подлежи на протест.
 

„Доводът на съдията за промяна на мярката на Петър Атмаджов е продължителният срок за задържане. Септември месец изтича четиригодишният срок на наказанието, разбира се, ние имаме протест срещу оправдателната част на присъдата. Атмаджов е оправдан още от Шуменския окръжен съд за участието му в убийство. Осъдителната му присъда е за по-леките обвинения. По отношение на Райчо Стойнев доводите за промяна на мярката са също свързани с продължителния срок на задържане.  Факт е обаче, че Апелативният съд потвърди осъдителната присъда за участието на Стойнев в убийството на Румен Рачев, но  намали размера на наложеното наказание. Дори и двамата обвиняеми да не се явят на заседанията на Върховния касационен съд, това не е проблем, тъй като участието им не е задължително”, коментира прокурор Петрова.

Съдебният акт е постановен и окончателен, ние не можем да го протестираме. Искам да подчертая, че делото не е върнато за ново разглеждане, а за администриране. Съдът не е изпратил изготвените мотиви на всички страни и не си е изпълнил задълженията си да осъществи размяна на книжа. Делото не е разглеждано от Върховния касационен съд, подчерта държавният обвинител.

Адвокатът на Стойнев е направил възражение, че ако клиентът му беше търпял определената му присъда и тя беше влязла в сила към настоящия момент, обвиняемият би имал право да излезе предсрочно условно. В момента тече седемдневният срок, в който пишем мотиви към депозирания протест. Райчо Стойнев е признат за виновен по чл. 339 за боеприпаси и по чл. 116 за участието му в убийството на Румен Рачев. Заради това сме протестирали размера на наказанието, уточни Петрова.  

Припомняме, че Стойнев бе задържан на 24 август 2010 година, а месец по-късно в ареста попадна и Петър Атмаджов. Бившият полицай и хижарят търпят най-тежката мярка за неотклонение почти от 4 години. Съдът намира, че няма опасност двамата да се укрият от наказателно преследване или да извършат друго престъпление, се посочва в мотивите на Темида.

В края на февруари тази година Варненският апелативен съд потвърди трите доживотни присъди по делото "Килърите", като премахна най-тежката форма на наказание – "без право на замяна". Тежките наказания са за сочения за водач на групата Петър Стоянов - Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев. Стоянов и Костов бяха оправдани за убийството на Борислав Георгиев, но бяха признати за извършители на убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов.

Присъдата на Янко Попов - Туцо бе намалена от 17 на 15 години затвор. Той е признат за виновен за помагачество при убийството на Румен Рачев. Доживотните присъди трябва да бъдат изтърпени при специален режим в затвор от закрит тип.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5725 |30.06.2014 Двама обвинени за банковата атака . 1| 5004 |25.06.2014 Спипаха двама производители на ментета . 24| 5899 |14.06.2014 Пуснаха на свобода „килърите” на Делян Пеевски . 0| 5045 |09.06.2014 Влак блъсна автомобил и рани двама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads