Реклама / Ads
1| 6367 |15.04.2017 НОВИНИ

Писателят Г. Господинов: Светът си изгуби бъдещето в последните години

.
Светът си изгуби бъдещето в последните години и никой не може да види какво ще бъде. Удивително е, защото никога светът не е бил толкова болезнено личен. Това коментира писателят Георги Господинов.
 
По повод стигналият до „Оскар” кратък филм „Сляпайта Вайша” той посочи, че това е успех основно на режисьора Теодор Ушев. „Това което се случи е страшно хубаво, защото история писана тук, направена от режисьор роден тук и композитор Котарашки, отиде да се бори с титани в киното”, посочи той.

Писателят сподели, че е доста притеснителен човек и вероятно това е причината да пише книги. „ Това е по-самотно и индивидуалното занимание от всички изкуства. Ако писател се главозамае ще изгуби чувствителността си към нещата които пише. Героите ми не са публични. Минотавърът няма своя история и живее в мазетата и лабиринтите”, коментира още той пред bTV.

Най-хубавото признание, което е получил за работата си е писмо от жена, лежаща в болница. „Тя каза, че след като е прочела „Физика на тъгата” й се приискало да живее. Това е нещо, което нито „Оскар”, нито друга награда може да даде. Когато седнеш да пишеш, или вървиш по улиците и виждаш хората, наградите остават на страни”, категоричен е той.

„Човек има лично минало и минало на света. Сляпата Вайша вижда личното си минало, а в моето минало виждам себе си в градина с цветя пред къщата, в която съм живял като дете и цветята са високи колкото мен. Детството ми и досега захранва голяма част от книгите ми”, споделя още той.

В свят на войни и насилие Господинов посочи децата като причина и повод да се живее и да продължаваме напред. „Моята работа, като разказвач на истории, е да не давам да се свиква с това колкото мога. Когато виждаш войната като абстракция, няма да ти направи впечатление, като видиш тела на децата в тяхната уязвимост няма как да не го забележиш”, добави той.

По повод референдума в Турция Господинов изрази надеждата, че ще има добър и светски изход на гласуването. „Случващото се там боли и тук”, посочи той.

Писателят коментира, че е започнал книга, а в момента Теодор Ушев работи по филм по физика на тъгата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6024 |11.03.2017 ООН: ​Светът е изправен пред най-голямата хуманитарна криза . 2| 4106 |08.03.2017 Почина писателят Георги Данаилов . 0| 4461 |28.12.2016 Почина писателят Васил Станилов . 0| 6014 |02.11.2016 Писателят Н. Славов за Фрог: Казвам истината чрез ”Камбаната”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads