Реклама / Ads
11| 5414 |12.05.2011 НОВИНИ

Питат Първанов има ли рога

.
Г. Първанов
Президентът ще трябва да отговори има ли ловни трофеи и какви, какво оръжие притежава и кой е платил ловните му излети.
 

Парламентарната комисия за конфликт на интереси ще изпрати запитване до президента Георги Първанов във връзка с проверката на ловното му хоби. Той ще трябва да отговори има ли ловни трофеи и какви, какво оръжие притежава и кой е платил ловните му излети. Това каза за "Монитор" председателят на антикорупционната комисия Валентин Николов. Очаква се решението да бъде взето на днешното заседание, след като юридическите съветници са предложили такова становище. До него се стигна след сигнал от еколога Стефан Аврамов, който настоя да се провери как е финансирано хобито на президента. Според процедурата държавният глава ще има седмица да отговори на запитването, като практиката е това да става в писмена форма. Така точно преди 24 май парламентаристите ще имат отговор на въпроса дали държавният глава притежава ловни трофеи и с какви оръжия отстрелва дивеча

"Напълно е възможно президентът да не притежава нито един трофей и само най-евтини пушки, а да се снима с взети назаем пушки и чужд отстрелян дивеч. Ние не сме разследващ орган и няма как да направим претърсване на дома му и да установим къде е истината", коментира Николов. Негови колеги пък не изключват вероятността трофеите на президента и оръжията му формално да се водят на чуждо име. В този случай може да се търси не само конфликт на интереси, но и корупционни практики, което е в правомощията на комисията. Такива съмнения може да има и ако се окаже, че ловните излети са спонсорирани, тъй като държавният глава е длъжен да описва всеки дар над 500 лева.

В случай че президентът опише трофеи и оръжие в отговора си до Народното събрание, ще се наложи допълнително запитване до Министерския съвет, ловните и горски стопанства.
Валентин Николов обаче уточни, че очакванията му са президентските ловни излети да са с изрядни документи и заплатени такси, включително за отстрел на дивеч.В зависимост от отговора от "Дондуков" 2 депутатите може да поискат справка от Сметната палата, за да се провери дали държавният глава е имал достатъчно доходи, за да финансира скъпото си хоби. Причината е, че депутатите ще питат за целия 10-годишен период, а не само за последните години, в които публичните личности започнаха да оповестяват декларациите за доходите си. Парламентаристи ловци коментираха, че отстрелването на благороден елен струва от 10 хиляди евро нагоре, а на диво прасе - от 15 хиляди. Такива суми трудно могат да се отделят от заплата, пък била тя и президентска. В случай че ловът е бил спонсориран от някого, държавният глава е трябвало да го опише в декларацията си за конфликт на интереси, тъй като става дума за подарък над 500 лв. В нито един от публичните документи обаче не става дума за декларирани ловни дарове. Ако се докаже, че държавният глава е ловувал за чужда сметка, можело да се говори не само за конфликт на интереси, но и за корупционни практики. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5026 |10.05.2011 Борисов и Първанов в сградите с най-силна радиация . 32| 13657 |06.05.2011 Г. Първанов за последно: Г-да военни, не по устав, но от сърце – поклон! . 25| 4981 |05.05.2011 ГЕРБ пропуснали да информират Първанов за датата на изборите . 0| 4882 |27.04.2011 Питат и разпитват най-много Плевнелиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads