Реклама / Ads
3| 7835 |24.06.2017 НОВИНИ

Пламен Христов: Обвинението за аптеките на Марешки е като прочитане на жалба

.
Пламен Христов Източник: БГНЕС
Готов съм да си дам имунитета, както поиска главният прокурор. Бях главният директор на аптеки „Марешки”. Обвинението е зле скалъпено юридически. Звучеше като прочитане на жалбата на някой, който смята, че е ощетен. Това заяви в предаването „Събуди се” народният представител Пламен Христов от „Воля”.

Това обвинение е от години. Спецпрокуратурата тогава заяви, че няма извършено престъпление. Сега отново започва същото разследване със същите жалбоподатели и същото обвинение.

 

Натиск не може да има от страна на Марешки заради голямата конкуренция. Заради изграденото си име нашите аптеки не биха си позволили да натискат малки аптеки.

 

Прокуратурата казва, че тепърва ще събира доказателства от собственици на аптеки, насила прехвърлили аптеките си на Марешки. От 15 години сме трън в очите на аптечния бизнес, после станахме трън в очите на петролния, а сега на политическия бизнес.

 

Искам да попитам дали жалбоподавателите не са обединени под шапката на една аптечна асоциация на името на Николай Костов?! Марешки също е имал отнети лицензи, но това се премълчава, каза още Христов и добави, че всички негови колеги с искан имунитет ще го дадат. 

 

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров внесе искания за снемане имунитета на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12.12.2014 г. за изнудване.

В хода на проведеното разследване са събрани доказателства за това, че в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София народният представител Веселин Марешки е заплашил 7 /седем/ собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право – да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

Доказателствата сочат, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

Според доказателствата по делото Веселин Марешки е осъществил седем отделни изпълнителни деяния на престъплението изнудване, като в четири от случаите /във Варна, Добрич и Плевен/ е действал сам, в два от случаите /в София/ заедно с народния представител Пламен Христов, а в един от случаите /във Видин и в София/, принудителните действия са били извършени от Веселин Марешки, Пламен Христов и Кръстина Таскова.

За аптеките в района, включващ областите Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив била определена да отговаря Кръстина Таскова. За района, включващ областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград бил определен Пламен Христов. С района, обхващаш областите Варна, Шумен, Добрич и Разград се ангажирал Веселин Марешки.

Досъдебното производство е изпратено от Окръжна прокуратура – Варна на Софийска градска прокуратура с постановление от 30.05.2017 г. СГП е приела по компетентност наказателното производство и го е спряла, тъй като е налице законова пречка за наказателното преследване на Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов - към настоящия момент са народни представители в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет.

След предложение от страна на наблюдаващите прокурори от СГП – СЗ „Антикорупция“, главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията в тези случаи Парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване на народните представители от ПП „Воля“ Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6697 |16.06.2017 От ГЕРБ искат оставката на Пламен Узунов . 0| 5348 |13.06.2017 Преизбраха Пламен Димитров в Международната организация на труда . 7| 16968 |13.06.2017 Коритаров пред Фрог: Да се снеме доверието от президента, ако не отстрани Пламен Узунов . 0| 6390 |11.06.2017 Евродепутатите от ГЕРБ алармират лидера на социалистите в ЕП за Пламен Узунов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads