Реклама / Ads
0| 2630 |06.12.2022 НОВИНИ

Плавният и логичен акцизен календар за тютюневите изделия беше одобрен в бюджетната комисия днес

.
На днешното заседание на бюджетна комисия депутатите одобриха на второ четене предложението на служебното правителство за въвеждане на плавен и на стъпки акцизен календар за тютюневите изделия за период от четири години, от 1 март 2023 г. Очакванията са измененията да бъдат подкрепени и гласувани и на предстоящото второ четене и в зала в Парламента.

Промените са част от Закона за акцизите и данъчните складове, залегнали в Законопроект за изменение и допълнение на данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С това предложение служебният кабинет залага балансирано и плавно увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, както и електронните цигари с никотин.

 

Според експерти, по този начин ще се избегне риска от шоково поскъване на цигарите и другите категории продукти, предвид предстоящото изменение на европейската акцизна директива. Намеренията на кабинета са подкрепени и от голяма част от тютюневата индустрия, която приема акцизния календар като предвидимост, съобразен с практиките на ЕС, с който се избягва предоставяне на предимство на определени фирми на пазара, при които е нормално да има различни бизнес интереси и търговски решения.  

 

В допълнение, с предложението ще се генерират много повече приходи в бюджета, за сметка на намеренията през лятото, които приходи биха могли да се използват по редица обществено значими теми. От индустрията коментират още, че със сегашното предложение на служебния кабинет са предвидени и норламни срокове на влизане в сила на промените, каквито липсваха преди.   

 

Залага се ръст с около 5%, на стъпки, което е значително под растящите нива на инфлацията у нас. Това би означавало увечиление само от окло 20-30 ст. за цигарите, но със запазване на преимущетвото на т.нар. бездимни изделия и електронните цигари, които ще продължат да бъдат с преференциално, значително по-ниско, облагане спрямо цигарите.  

 

Дори и в края на периода на планирания календар страната ни отново ще бъде с най-ниските нива на облагане на акциз в ЕС и под средните ставки в Общността. Последната промяна на акциза на тютюневите изделия у нас беше едва през 2018 г., поради което сегашното предложение е повече от логично и не би следвало да бъде повлияно от популистки намерения и бизнес интереси на отделни фирми, които да ощетят държавните приходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4218 |29.11.2022 В ущърб на приходите в бюджета депутат предлага нелогичен акциз за цигарите в последния момент . 7| 4841 |26.11.2022 Христо Иванов: Недоверието в машините ерозира възможността България да мине в нов технологичен етап . 0| 2490 |23.11.2022 Плавният и логичен акцизен календар за тютюневите изделия одобрен и от Парламента . 0| 2820 |17.11.2022 Плавен и логичен акцизен календар за тютюневите изделия беше разгледен и одобрен в бюджетната комисия днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads