Реклама / Ads
18| 5050 |30.04.2015 НОВИНИ

Плевнелиев: Към възход с просвета и върховенство на закона

.
Президентът на България Росен Плевнелиев Източник: Булфото
Постигнем ли просвета и върховенство на закона, ще бъдем най-добрите, обяви държавният глава Росен Плевнелиев преди заседанието на Съвета по образование и наука към Президентството на тема „Качество на образованието и пазар на труда".
 
Преди старта на заседанието Плевнелиев, трима вицепремиери - Румяна Бъчварова, Ивайло Калфин и Томислав Дончев, министри, депутати и председатели на парламентарни комисии застанаха рамо до рамо за подписването на Споразумение за създаването на Тематичен фонд за изпълнение на проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система".

Наличието на толкова важни лица при подписването е ясна заявка за приоритет, зад който застават водещи министерства с важни функции по пътя на качественото образование в България. Когато трима вицепремиери присъстват, това е ясна заявка на правителството, което е посочило образованието в програмата си като важна и спешна задача за решаване, разтълкува броя на високопоставените гости Плевнелиев.

Той очерта образованието като тотален приоритет на България, който е зададен не от президента, не от вицепремиерите, а „от българските революционери, от българските будители, от българските възрожденци". Плевнелиев призова да си спомним надписа на всяко училищно знаме в годините след Освобождението - „Чрез просвета за България".

Това е универсалната рецепта. Ако се вайкаме и се чудим накъде да тръгнем, решението е ясно и категорично - просвета и върховенство на закона. Когато постигнем тези две неща, ще бъдем най-добрите, уверен е президентът.

Той разкри и рецептата на Швейцария за нулева младежка безработица - дуално образование, където не всеки трябва да е висшист, но всеки има своя хоризонт за развитие и получава възможност за реализация, защото, освен знания, получава и умения. Това споразумение е заявка, че България е на прав път, оптимистичен е Плевнелиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5855 |28.02.2015 Плевнелиев: Банско заслужава втора кабинка . 38| 5532 |27.02.2015 Чуколов анатемоса Плевнелиев: Да не се връща от Брюксел! . 7| 4938 |27.02.2015 Плевнелиев:Домът на главния прокурор на Украйна е като на Калигула . 18| 4574 |24.02.2015 Плевнелиев: Реформата във водния сектор не може да бъде отлагана повече

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads